måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pia Grahn tar över krisdrabbat Grayling

Publicerad: 16 oktober 2014, 05:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Grayling tillsätter nordisk vd. Pia Grahn Brikell tar över en pr-byrå i rejäl uppförsbacke.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Pia Grahn lämnade problemtyngda McCann i slutet av 2013 för att gå till pr-byrån Hill+Knowlton Strategies.

Nu står det klart att Pia Grahn blir nordisk vd för Grayling.

– Målet är att bli nummer ett på den nordiska marknaden. Vi ska rekrytera och det kan bli aktuellt med uppköp, säger Pia Grahn, till Dagens Opinion.

2010 pungade Huntsworth ut med 48,2 miljoner kronor i aktieägartillskott till Graylings tidigare ägarbolag Citigate & Trimedia Norden AB. Det var en delbetalning till de tre tidigare delägarna Carl-Johan Wachtmeister, Leif Andersson och Peter Eriksson. Hur mycket Huntsworth betalade för hela bolaget, som köptes 2009, är ännu okänt.

Till en början fick britterna utdelning för sin investering. 2010 sköt intäkterna i höjden. Byrån vann storkunder som Google, Ikea och Telenor.

Men sedan dess har Graylings kräftgång varit ett faktum. Avhopp och turbulens har präglat de senaste årens verksamhet. I dag består Grayling av blott 23 konsulter, att jämföra med 49 medarbetare vid årsskiftet 2009/2010.

2013 pumpade Huntsworth in totalt 10,3 miljoner kronor i ovillkorat aktieägartillskott samt koncernbidrag i Grayling, för att täcka kostnaderna.

Året innan var samma summa 3,5 miljoner kronor, och 2011 fick Grayling 1,5 miljoner kronor av sitt moderbolag. Sammanlagt har Grayling kostat ägarna 15,3 miljoner kronor under de tre senaste räkenskapsåren.

Flera uppgiftslämnare uppger att britterna sedan länge tröttnat på förlusterna och krävt en vinstmarginal på över 20 procent – något som bedömare i branschen ser som orealistiskt på den svenska marknaden.

– Det ledde till att man tvingades skära i kostnaderna och göra sig av med folk. Samtidigt blev det en negativ spiral där många duktiga medarbetare valde att lämna byrån, säger en tidigare medarbetare på byrån.

Under de senaste tre åren har Grayling avverkat lika många vd:ar.

Enligt Dagens Medias källor har rekryteringen av Carina Lindberg Glavås efterträdare pågått sedan i våras. En pr-byråchef, som vill vara anonym, uppger att det har varit svårt för Grayling att få någon att tacka ja till uppdraget mot bakrund av problemen på byrån.

– Det är en sak att vända en byrå. Men detta skepp har ju i stort sett redan sjunkit.

I juni kunde Dagens Media berätta att Carina Lindberg Glavå valde att kliva ned som vd, för att istället fortsätta som seniorkonsult. Hon uppgav då att hon skulle stanna på byrån under tiden som vd-rekryteringen pågick. Tidigare i höstas kunde Dagens Media avslöja att hon Carina Lindberg Glavå fått sparken och tvingats gå på dagen.

Den officiella förklaringen internt var att hon skulle ha agerat illojalt mot Grayling, genom vissa uttlanden i Dagens Media-intervjun där hon aviserade sin avgång som vd.

Det ses dock som ett svepskäl, enligt Dagens Medias källor. Istället ska det verkliga skälet finnas i den spricka som uppstod mellan Grayling i Sverige och de brittiska ägarna.

Källor med insyn beskriver hur ägarna drivit en hårdför linje och velat införa lönestopp. Det kollektivavtal som Carina Lindberg Glavå tecknade gjorde det senare omöjligt.

– De ville nog också slippa betala hennes lön under uppsägningstiden, säger en källa som vill vara anonym.

DAGENS MEDIAS TIDIGARE AVSLÖJANDEN OM GRAYLING – FÖR PRENUMERANTER:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev