Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Peter Kellner från Yougov: "Socialdemokratin tappar mark"

Publicerad: 4 juli 2013, 12:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:05

Ett starkt stöd för idén – men en misstro mot förmågan att sätta den i verket. Det är socialdemokratins största problem enligt Peter Kellner, styrelseordförande för Yougov.


Ämnen i artikeln:

YougovSocialdemokraterna

Solen skiner på Almedalen när Peter Kellner, politisk kommentator och ordförande för undersökningsföretaget Yougov i Storbritannien klättrar ombord på Dagens Medias båt.

Det är första gången han besöker politikerveckan och han är bland annat här för att presentera resultatet av en färsk Yougovstudie som gjorts i Sverige, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

– Det övergripande resultatet visar att socialdemokratin tappar mark. I samtliga länder visade studien på sjunkande förtroende för statens fördelning av skattepengarna, säger Peter Kellner.

Han fortsätter:

– Sedan tidigt 1900-tal har socialdemokratin förespråkat en stark skyddande stat. En stor del av befolkningen stödjer fortfarande den idén, men en växande andel tvivlar på att staten faktiskt klarar uppgiften.

I Sverige har den långa traditionen av socialdemokratiska regeringar brutits under två mandatperioder på raken, vilket är historiskt.

Vad måste partiet göra för att återta makten?

– Först och främst måste de förstå varför väljarna inte stödjer dem längre. Nästa steg är att återvinna förtroendet. Ett stort problem är att medierna fylls av negativa nyheter om vård och skola i kris. Men för att lyckas måste även solskenshistorierna komma fram. Offentligt anställda måste fungera som ambassadörer för välfärden.

Han fortsätter:

– Slutligen måste socialdemokratin övertyga väljarna om att de är kompetenta nog för att leda landet. Historiskt har vänstern främst baserat sin ideologi på empati, medan högern baserat sin på kompetens. Tony Blair vann valet 2006 för att folk för första gången på mycket länge var övertygade om Labours kompetens.

Du har studerat socialdemokratin i ett antal europeiska länder. Hur skiljer sig den situation som den svenska socialdemokratin befinner sig i ifrån den i övriga länder?

– De tre viktigaste frågorna för socialdemokratin i Europa är den offentliga sektorn, miljön och att minska klyftorna. Det som utmärker Sverige är att de två sistnämnda är betydligt viktigare för svenska väljare än i Europa.

Det är väl goda nyheter för den svenska socialdemokratin?

– Ja, problemet är misstron. Bland väljarna finns fortfarande ett starkt stöd för ideologin medan många är skeptiska till själva maskineriet.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

YougovSocialdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.