Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Per Schlingmann om livet efter politiken: "Lättare att skilja viktigt från oviktigt"

Publicerad: 2 Augusti 2014, 13:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:18

Per Schlingmann låter pulsen gå ner På Sudret på södra Gotland, med mete och matlagning. För Dagens Media berättar han om sitt senaste projekt – och förklarar vilken fråga som kommer avgöra valet.


Ämnen i artikeln:

nyvalModeraternaPer Schlingmann

I våras köpte han in sig i Lili Asefas byrå, han skriver krönikor i Dagens Industri och till hösten lanserar Moderaternas tidigare spinndoktor Per Schlingmann ett projekt som ska erbjuda chefskurser.

– Jag har också min konsultverksamhet, med fyra medarbetare. Och så är jag ute föreläser, säger han.

– Jag tycker att det är otroligt roligt att samverka med människor som kompletterar mig. Jag tror inte man ska leta efter samordningsfördelar och så, utan snarare söka sig till intressanta människor – då kommer kreativiteten och de ekonomiska framgångarna av sig självt.

I september kommer han ut med boken "Urban Express", tillsammans med Kjell A Nordström.

– Det är en slags global trendspaning kan man säga. Om vad som händer när det naturliga blir att bo i städer. Den bryter av mot vad jag gjort tidigare.

Blev livet efter politiken som du trodde?

– Nej, det blev det inte. Eller, jag hade inte så mycket förväntningar.

– Två saker har överträffat mina förväntningar, dels att föreläsandet är så roligt och utvecklande, dels mitt bokprojekt med Kjell A Nordström. Det går inte att vila på det man sa eller skrev igår. Man måste ständigt utveckla sig, ligga i framkant. Det är spännande, tycker jag.

Har du haft tid till semester?

– Absolut, jag har varit ganska långledig i år, vi var i Spanien över midsommar, sen har vi varit på Gotland. Vi har ett hus här på södra Gotland. Jag har två barn, åtta och elva år. Det är väldigt roligt att vara med dem här på Gotland.

Varför just Gotland?

– Vi skaffade det här stället 2007. Men jag har varit på Gotland längre än så, min bror pluggade här, och jag besökte Sudret – och jag blev fullständigt förälskad. Det finns ett sånt lugn och en sån fantastiskt natur.

Vad gör du när du är på Gotland och har semester?

– Jag lagar mycket mat och går ner i varv. Det är otroligt skönt. Jag försöker springa och röra på mig, med varierande framgång.

– Och så gillar jag att meta, det är väldigt roligt. I min ungdom tävlingsfiskade jag faktiskt.

Kliar det lite i fingrarna nu när valrörelsen går i gång?

– Ja, man kan ju säga att den börjar skarpt nu i augusti. Och den politiska konflikten har ju inte definierats ännu, så det är ett otroligt spännande läge.

–Jag har ju formellt lämnat politiken, men jag är ju så att säga så tydligt varudeklarerad att jag möter politiska diskussioner överallt. Och jag har märkt att det är lättare att stå utanför politiken och ha synpunkter.

På vilket sätt?

– På insidan kan man ibland få för sig att även den minsta detalj är helt avgörande. Utifrån sett är det lättare att sortera och skilja viktigt från oviktigt.

Så, vilken fråga kommer att avgöra valet?

– Två aspekter, det först är de traditionella frågorna som ekonomi, jobb och välfärdsfrågor. I den dimensionen är det oklart för många var skiljelinjen går. Här kommer medierna att spela en stor roll.

– Regeringsfrågan är intressant. Lövén har ju problem. Som till exempel när Åsa Romson i Dagens Industri kräver en ganska kraftig beskattning av industrin, och ger en ganska dyster bild. Det är långt från vad Lövén vill signalera. Frågan är hur mycket han kommer att behöva förhålla sig till.

– Den andra aspekten är att framför allt högutbildade kvinnor i städer efterfrågar en politik som ligger bortom pengar – som har andra värden, som feminism, ekologi, mångfald, antirasism… Jag tycker att vi kunde skönja den trenden redan i europavalet, och i Almedalen blev det ännu tydligare. Här har till exempel Gudrun Schyman varit duktig på att ta för sig.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.