Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Opinionsbildarna om Håkan Juholt

Publicerad: 10 Mars 2011, 12:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Socialdemokraternas valberedning föreslår Håkan Juholt som ny partiledare och Carin Jämtin som partisekreterare. ”Jag är rädd för att bråken inte upphör”, säger Lotta Gröning, politisk krönikör på Expressen.


Ämnen i artikeln:

Niklas NordströmHåkan JuholtSocialdemokraterna

Idag stod det klart att Håkan Juholt föreslås som ny partiledare för Socialdemokraterna. På aftonbladet.se beskrivs han som okänd för den stora allmänheten, men ändå färgstark och som en traditionalist snarare än en förnyare.

– Jag blev lite förskräckt till en början, säger Expressens Lotta Gröning.

– Han tillhör ju inte bunkergänget, utan är en typisk vänsterpolitiker och metallare som inte umgås med folket i partistyrelsen och riksdagen.

Håkan Juholt har suttit i riksdagen sedan 1994. Han sitter som styrelseordförande i tidningen Östra Småland Intressenter, som har ägarskap i tidningen Östra Småland, som nyligen såldes till Gota Media.

Lotta Gröning tycker ändå att han borde få en chans:

– Han hade insikt i hur djup krisen i Socialdemokraterna var och var beredd att ställa sin plats till förfogande. Han står för sina åsikter, medan de andra inte tyckt någonting.

Men samtidigt är Lotta Gröning rädd för att bråken inom Socialdemokraterna inte kommer att upphöra.

– Det beror på hur han lägger politiken och vilka personer han tar in och om folk ställer upp kring honom. Det finns ju fortfarande utrymme för att motkandidater dyker upp.

S-debattören och Grayling-konsulten Stig-Björn Ljunggren tycker att Håkan Juholt är ett okej val.

– Han är en traditionell socialdemokratisk politiker men är lite frispråkig och vågar ta ut svängarna. Han är ganska lik Göran Persson på det sättet. Det var viktigt att partiet lyckades komma överens om en kandidat eftersom processen ju har varit ett fruktansvärt spektakel, säger han.

Vad betyder det här för Socialdemokratin?

– Det betyder ingenting förrän partiet har format en politisk linje som är hållbar att regera på och som väljarna också ställer sig bakom. Det är vi långt ifrån kan jag säga.

Niklas Nordström, PA-konsult på Prime, ställer sig avvaktande till valet:

– Ingen vet vad han vill som ledare och vilket politik han kommer att företräda. För Socialdemokraterna är det här helt nya förutsättningar, säger han.

Niklas Nordström konstaterar dock att valberedningen valt att ta in ett helt nytt perspektiv när man valt bort personerna i den nuvarande partiledningen och även personer från de stora distrikten, där partiledare traditionellt hämtas ifrån.

– Man har ganska tydligt rundat de etablerade maktcentrumen kring Mälardalen, Stockholms län och skogslänen.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.