Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ohlys presskonferens sågas

Publicerad: 9 augusti 2011, 12:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Pr-konsulten Birger Östberg, som tidigare arbetat med Vänsterpartiet, recenserar Lars Ohlys presskonferens, samt de tre namngivna kandidaterna till partiledarposten.


Ämnen i artikeln:

WestanderVänsterpartiet

Birger Östberg – som i dag jobbar på pr-byrån Westander – arbetade tidigare som mediestrateg åt Gudrun Schyman och är ideellt aktiv i Feminitiskt initiativ.

Enligt honom är partiledarfrågan "helt avgörande" för Vänsterpartiets framtid. Samtidigt är han kritisk till dagens presskonferens där Lars Ohly meddelade att han slutar som partiledare.

– Tyvärr var det ett väldigt opersonligt framträdande och han tillät inga frågor annat än enskilda intervjuer. Det rimmar illa med den bild av öppenhet och självförtroende som han vill ge, och som Vänsterpartiet så väl behöver, säger Birger Östberg till dagensmedia.se.

Hur tycker du att har Lars Ohly fungerat som partiledare?

– Hans allvarligaste misstag var att i det längsta fortsätta att kalla sig kommunist, trots den provokation som det innebar för de som drabbats av kommunistiskt förtryck i Östeuropa. Många väljare har haft svårt att uppfatta honom som en ärlig person, vilket är ett stort misslyckande för en partiledare.

Vad tycker du om de tre personerna som visat intresse för partiledarposten?

– Många tippar Jonas Sjöstedt, som är mest känd och som är skicklig på att hantera media, men Sjöstedt har länge utmanat partiledningen från en förnyarposition, vilket inte uppskattas av de många medlemmar som stöder en mer traditionalistisk vänsterlinje, säger han och fortsätter:

– Hans Linde har fortfarande drag av ungdomspolitiker och har bara suttit i partistyrelsen i ett år. Så även om Ulla Andersson saknar den nödvändiga utstrålningen har hon en chans att få det tillräckliga stödet.

Enligt Birger Östberg ska man dock inte bortse från att det finns flera möjliga kandidater till partiledarposten.

– Josefin Brink, partiets talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor, skulle ha goda chanser om hon ändrade sitt nej till ett ja. Hon är mer erfaren än Linde och har mer utstrålning än både Sjöstedt och Andersson. Hon skulle dessutom med större trovärdighet och engagemang än de andra kunna profilera Vänsterpartiet som ett feministiskt parti, bredvid en alltmer gubbig socialdemokrati.

Han säger också att det nu gäller för Vänsterpartiet att undvika de traditionella falangstriderna.

– Vänsterpartiet tycks kopiera Centerns smarta drag, med tre tydliga kandidater som tävlar öppet med varandra. Det har stora möjligheter att lyckas när det gäller att skapa publicitet och positiv energi, så länge partiet lyckas undvika interna stridigheter.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

WestanderVänsterpartiet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News