Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Obamas besök är magiskt – och ett gott betyg för varumärket Sverige AB"

Publicerad: 4 September 2013, 08:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:36

Få är så lyriska över Barack Obamas Sverigebesök som Christina Saliba, pr-konsult och vd på Mindmakers PR.


TV4, Aftonbladet, SVT, Expressen, DN och SvD är bara några av de medier som fanns på plats för att livesända när världens mäktigaste man landade på Arlanda tidigare i dag.

En av dem som följer den massiva rapporteringen kring president Barack Obamas Sverigebesök slaviskt är Christina Saliba.

– Det är historiskt! Magiskt! Jag sitter klistrad framför alla tv-kanalerna, säger hon till Dagens Media.

Enligt henne är Barack Obamas besök en rejäl pr-succé för Sverige.

– Sett ur ett varumärkesperspektiv är besöket ett oerhört gott betyg för företaget Sverige AB. Det ger stor credd till vårt varumärke och jag tycker att det är lite tråkigt att medierna inte har plockat upp den aspekten. Hade Sverige varit ett kommersiellt företag hade ett sånt här besök varit en dröm.

Men alla är inte lika upphetsade över Barack Obamas besök. "Sverige är inte så bra som Obama tror", lyder exempelvis rubriken i en debattartikel författad av Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson som DI publicerar i dag.

" I samband med Barack Obamas besök i dag beskrivs Sverige i amerikanska medier som en framgångssaga och ett reformland att ta efter. Men Sverige är på väg åt fel håll", skriver hon bland annat.

Den hållningen tycker Christina Saliba, som har kopplingar till Moderaterna, att Magdalena Andersson bör skämmas för.

– Den politiska delen berör mig inte så mycket men debattartikeln gör mig ändå beklämd. Sverige har ett väldigt bra varumärke internationellt och jag tycker att vi ska känna stolthet över det istället för att klanka ner på oss själva. Det är oerhört dåligt gjort och ett försök att plocka billiga poänger. Det är nästan lite pinsamt måste jag säga, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker inte att en politisk retorik där man sitter i opposition och klagar på den sittande regeringen hör hemma under ett officiellt statsbesök.

Du låter väldigt lyrisk, hur stort är det här för dig?

– Det är oerhört stort. Sverige har aldrig haft ett officiellt besök från en sittande president i USA och det gör att man sträcker lite extra på sig. En sådan här dag känns det bra att vara svensk.

Du har inte dragit i några trådar för att försöka få en träff med Obama då?

– Nej jag har insett hopplösheten i det. Jag bevakar honom via tv:n istället, säger Christina Saliba och skrattar.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.