Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Nya satsningen av Alliansfritt Sverige

Publicerad: 20 oktober 2014, 12:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Med ny regeringen blir Alliansfritt Sverige nu Skiftet. Anna Westberg ligger bakom nysatsningen.


SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Efter de borgerliga partiernas valseger 2006 uppstod Alliansfritt Sverige, som i digitala kanaler bedrev lobbyarbete mot Alliansen.

Nu, med en ny regeringsfärg, byter Alliansfritt Sverige namn till Skiftet, och kommer att jobba mer progressiv i vissa frågor.

– Vi startade i går kväll och vårt fokus har flyttas från att ha Alliansen som en tydlig målbild till andra frågor, säger Anna Westberg, som var en av grundarna av Alliansfritt, och som nu alltså fortsätter arbetet under nytt namn. Andra namn bakom Skiftet är Björn Fridén, Johannes Carlsson.

Hur bestäms vilka frågor ni ska ta upp?

– Det är vi själva som gör det nu till en början. Men vi kommer också att se vad läsarna responderar på. Sånt som upprör och engagerar, säger Anna Westberg.

I dag skriver ni om transatlantiska handelsavtalet, TTIP. Varför?

– För att det riskerar att inskränka demokratin i Sverige. Det öppnar upp för att stater kan bli stämda av företag. Vi väljer ämnen som är av progressiv art, problem som skadar medborgarna: det stora kollektivet. Till exempel har vi skrivit om hur företag profiterar på en våldtäktskultur – stora företag skadar kvinnor genom att tjäna pengar på kvinnors utsatthet.

Hur förhåller ni er till motargument?

– Vi har en plattform för våra åsikter. Om någon har en motsatt åsikt så får den personen presentera den på egen plattform.

Har ni några utländska förebilder?

– Ja, " 38 degrees", i Storbritannien. De ha lyckats påverkar brittiska parlamentariker i en viss riktning. En riktning som deras läsare tycker är rätt.

Ett tiotal skribenter arbetar med Skiftet. Alla gör det ideellt och verksamheten drivs genom den ideella föreningen Alliansfritts vänner. De flesta skribenter har arbete eller studier vid sidan om engagemanget.

Skiftet finansieras via donationer, som går till "teknik och utveckling", enligt Anna Westberg.

Verksamheten har ingen gemensam kontorslokal eller mötesplats.

– Vi sitter hemma på våra kammare och håller kontakt med varandra genom Facebooks chatt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev