Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Nya ordförande för Rättviseförmedlingen Seher Yilmaz: ”Ska jobba mot vithetsnormen”

Publicerad: 25 januari 2014, 05:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Seher Yilmaz är ny ordförande i Rättviseförmedlingen. Hon vill lyfta föreningens fokus till människors bakgrund.


Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Det var i början av veckan som det stod klart att grundaren Lina Thomsgård lämnar Rättviseförmedlingen, som hon startade för fyra år sedan.

Ny ordförande blir Seher Yilmaz, till vardags PA-konsult på Prime. Hon har framför allt en bakgrund inom den ideella sektorn och har tidigare bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges Elevkårer samt för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer.

Rättviseförmedlingen har som mål att lägga ner verksamheten år 2020 för att föreningen helt enkelt inte längre behövs. Det målet ska Seher Yilmaz fortsätta att jobba mot.

– Rättviseförmedlingen startade ur en frustration om att män och kvinnor inte var rättvist representerade, men nu fyra år senare får man skämmas om man inte har kvinnor med i exempelvis paneler, så vi har nått en bit på vägen, säger Seher Yilmaz till Dagens Media.

– Men jag vill också fokusera på att bredda vilken typ av representation vi pratar om. Vi är dåliga på att spegla människors bakgrund, så jag vill jobba mot den vithetsnorm som råder i Sverige och som gör att vissa arenor inte speglas i samhället.

Både du och din företrädare Lina Thomsgård är pr-experter – vilken betydelse har det för Rätteviseförmedlingen?

– Vi är ju en ideell föreningen som inte har så mycket resurser så det är klart att om vi som ordförande kan kommunikation så kan vi tillföra den typen av expertkunskap. Men för min del är det inte i första hand marknads-pr jag kan bidra med, utan snarare opinionsbildning.

Vad ska du göra i helgen?

– Jag ska fira två vänner som har fyllt år och så ska jag kanske passa på att åka lite snowboard. Jag är nybörjare och började åka för bara ett år sedan så backarna kring Stockholm fungerar bra för mig.

Hur ser din mediekonsumtion ut en helg?

– Jag får en känsla av att många växlar upp på helgen och hinner läsa de där långa artiklarna, men för mig är det snarare tvärt om. På vardagarna är jag ständigt uppdaterad och hänger på Twitter och läser vad folk länkar till. På helgerna är jag inte alls lika aktiv, varken i sociala medier eller genom läsning. Det brukar jag istället hämta igen på måndagen när jag är tillbaka på jobbet.

 

Lyssna på Seher Yilmaz lördagslista här:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:3d3dmQLo3VNDHC3Ej9ebm6" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Seher Yilmaz

Aktuell: ny ordförande i Rättviseförmedlingen

Yrke: PA-konsult på Prime

Ålder: 27 år

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev