Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Nu kan värktabletterna förbjudas i butiker

Publicerad: 25 Februari 2015, 12:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Alvedon, Panodil och Pamol är tre av tabletterna som snart bara kan vara tillåtna att sälja i apotek.


Enligt Icanyheter Update förväntas Läkemedelsverket inom två till tre veckor fatta beslut om att paracetamoltabletter inte ska få säljas i andra butiker än apoteken.

Några typer av sådana tabletter är Alvedon och Panodil. Ipren, som inte innehåller paracetamol kommer att säljas som vanligt och kommer alltså ha en kraftigt ökad exponering mot kunder, jämfört med Alvedon.

Simon Rothstein Frankander är kommunikationschef på GlaxoSmithKline, som står bakom Alvedon. GlaxoSmithKline är en av Sveriges största annonsörer. År 2014 la bolaget 287 miljoner kronor på reklam, enligt Sifo reklammätningar. Siffrorna innefattar inte rabatter och gäller endast reklam köpt i de traditionella mediekanalerna. Idag arbetar företaget med byråerna Mediacom och Honesty.

Om detta förslag går igenom, kommer ni i så fall förändra er reklamstrategi?

– Vi vet inte vilket beslut Läkemedelsverket väljer att fatta eller när de kommer att fatta ett sådant beslut, så det är alldeles för tidigt för oss att kommentera. Alvedon och Panodil i andra beredningsformer kommer att finnas kvar, som till exempel Alvedon för barn, brustablett och smälttabletter för vuxna, säger Simon Rothstein Frankander till Dagens Media.

Enligt Icanyheter Update är bakgrunden att Giftinformationen i somras larmade om en kraftning ökning av samtal gällande förgiftning av paracetamol. Leveranserna till butik föreslås att stoppas från den 1 juli.

– Det har varit en diskussion om det här i flera år och vi har fått tillfälle att yttra oss. Vi håller på att författa ett sådant yttrande nu som ska skickas in nästa vecka, säger Simon Rothstein Frankander och fortsätter:

– Patientsäkerhet är prioriterat för oss. Vi väntar på att Läkemedelsverket kommer dela data så att vi kan analysera den. Vi kommer noggrant att gå igenom den nya informationen från Läkemedelsverket när den är publicerad. Innan vi har fått den möjligheten, kan jag i dagsläget inte ytterligare kommentera uppgifterna.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.