Notan för att hantera mediernas granskning: 1,1 miljon

2016-03-18 15:23  
Knivsta kommun anlitade pr-hjälp när kommunen granskades av "Uppdrag Granskning".

UPPDATERAD. Så mycket pengar lade myndigheter och kommuner på att bemöta granskningar 2015.

Myndigheter, kommuner och landsting lade över en miljon kronor på pr-tjänster under 2015 för att få hjälp att bemöta kritiska granskningar från Sveriges största grävande redaktioner. Det visar en undersökning som ”Medierna” i P1 har gjort.

Av de 86 program som SVT:s ”Uppdrag Granskning”, Tv4:s ”Kalla Fakta” och P1:s ”Kaliber” totalt sänt under förra året innehöll 16 stycken en granskning av en kommun, ett landsting eller en myndighet. Fyra av dessa anlitade extern pr-hjälp för att bemöta granskningarna.

Den totala summan för skattebetalarna landade på 1,1 miljoner kronor.

Sjöfartsverket, som granskades av ”Uppdrag Granskning”, är den myndighet som lagt mest pengar på krishantering – drygt 700 000 kronor, enligt fakturor som ”Medierna” gått igenom.

Sjöfartsverket menar dock att siffran är fel. Under 2015 köpte myndigheten tjänster för filmproduktion och medierådgivning för strax över 500 000 kr, men merparten av kostnaderna var för filmproduktion, inte krishantering, menar Sjöfartsverket.

Övriga som tagit hjälp av pr-konsulter är Grums kommun, som anlitade pr-konsulten Paul Ronge, Knivsta kommun, som anlitade pr-byrån Reformklubben och Energiverket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt