Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Niklas Nordström anlitades av kri(s)kommission

Publicerad: 21 December 2010, 14:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Niklas Nordström ingick i Primes kampanj för att påverka Socialdemokraternas politik på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Samtidigt anlitades han av Socialdemokraternas interna kriskommission.


Ämnen i artikeln:

PrimeKarin PetterssonPrime PRSocialdemokraternaAftonbladet

Primekonsulten, tillika forne SSU–ordföranden Niklas Nordström, är en av de som pekas ut i Aftonbladets granskning.

Svenskt Näringsliv ska ha betalat över fyra miljoner kronor till Niklas Nordströms arbetsgivare Prime PR – för att styra Socialdemokraternas politik åt höger. Ett uppdrag som ska ha inletts i somras.

Nu framkommer det att Niklas Nordström även anlitades i Socialdemokraternas kriskommission – som har till uppdrag att leverera ”tydliga rekommendationer och förslag till åtgärder för partiets utveckling”.

– En av kommissionens fyra grupper har vid ett tillfälle bjudit in Niklas Nordström för att föreläsa om hur socialdemokratiska partier i andra europeiska länder har hanterat sina valförluster och kriser. Han var inbjuden som expert, säger Ann Wolgers, presskontakt för Socialdemokraternas kriskommission till dagensmedia.se.

Har han anlitats för andra uppdrag för kriskommissionen?

– Inte såvitt jag vet.

Det är arbetsgruppen ”Organisatorisk analys” med Kalmars kommunalråd Johan Persson i spetsen som fått ta del av Nordströms insikter.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan, kommenterade idag Primes uppdrag för Svenskt Näringsliv.

– För mig reser det ett antal principiella frågor kring öppenhet. Jag förutsätter naturligtvis att alla människor företräder sina egna åsikter, och, när man företräder oss socialdemokrater, våra medlemmar och väljare, säger han till Aftonbladet.

Enligt tidningen ska Ibrahim Baylan ”ta initiativ till en diskussion med övriga partisekreterare om en lagstiftning mot såväl dold lobbyism som hemliga partibidrag”.

– Jag tror det är viktigt att vi lagreglerar det här området. Vi är nog ganska unika i större delen av västvärlden genom att inte ha en sådan här reglering utan det blir upp till var och en. Det räcker inte, säger han till Aftonbladet.

Socialdemokraternas före detta kommunikationschef Karin Pettersson, nu politisk chefredaktör på Aftonbladet kritiserar i dag Niklas Nordströms agerande i en ledare.

”För redan uppretade partivänner var Primekonsulten Niklas Nordströms försök till bortförklaring i lördagens Aftonbladet en kniv i ryggen snarare än plåster på såren. ’Jag har full förståelse för att den typen av uppdrag väcker nyfikenhet’, skrev Nordström och undvek på väloljad pr-prosa att svara på själva­ kärnfrågan: Hur TÄNKTE du när du fakturerade Svenskt näringsliv för att driva kampanj inom ditt eget parti?”, skriver hon.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.