Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Nästan alla journalister använder sociala medier

Publicerad: 10 Oktober 2012, 11:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:08

Nästan en tredjedel av de svenska journalisterna skulle inte klara arbetet utan sociala medier. Det visar en undersökning från Cision.


Ämnen i artikeln:

Cision

Cision har undersökt hur journalister från elva olika länder använder sociala medier – Italien, Nederländerna, Spanien, Sverige, USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Australien, Tyskland och Finland ingår i studien.

Enligt rapporten använder hela 97,2 av de svenska journalisterna sociala medier i arbetet.

Hela 89,3 procent av de svenska respondenterna uppger att de använder sociala medier för att hitta källor, men samtidigt uppger 23,8 procent att de undviker att använda sociala medier alltför ofta på grund av att de är oroliga över datasäkerhet och personlig integritet.

62,5 procent använder sociala medier för att publicera nyheter och 61,1 procent av de svenska journalisterna använder sociala medier till nätverkande.

De svenska journalisterna lägger i snitt 3,46 timmar per dag på sociala medier. Den största gruppen (47,4 procent) har 101-500 followers eller vänner, medan 28,3 procent har över 500. 12 procent av de svenska journalisterna har inga followers eller vänner alls i sociala medier.

Drygt 25 procent uppger att de skriver inlägg i sociala medier varje dag och 16,7 procent hävdar att de svarar på kommentarer i sociala medier varje dag.

Journalisterna från Sverige är mest positiva till sociala medier av alla respondenter i undersökningen och 74,6 procent av de svenska journalisterna instämde i att crowdsourcing ger högre kvalitet på arbetet. Det är en kraftig ökning jämfört med 2011 då 30,2 procent uppgav att crowdsourcing ökade kvaliteten.

Men att sociala medier skulle leda till journalistikens död håller inte de svenska journalisterna (62,9 procent) med om. Förra året var motsvarande siffra 36,7 procent.

Totalt har 3 600 journalister deltagit i undersökningen, varav 504 från Sverige.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Cision

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.