Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Nacka gav uppdrag till kommunalrådets partner

Publicerad: 11 Juli 2011, 06:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Nackas moderata kommunalråd Erik Langby anlitade sin partners kommunikationsbyrå – bland annat genom otillåten direktupphandling.


Nacka Kommun har vid tre tillfällen anlitat en kommunikationsbyrå som ägs av kommunalrådets partner. Totalt har hon kunnat fakturera kommunen 400 000 kronor, skriver Nacka Värmdö Posten.

Vid ett av tillfällena översteg uppdraget 280 000 kronor, vilket enligt lag kräver en upphandling. Men någon sådan har inte skett.

– Märker man att det överstiger direktupphandlingsgränsen är nästa steg att göra en annonserad upphandling. Men ibland sker det sådana här missar, säger Lars Marmnäs på kommunens upphandlingskontor till NVP.

Erik Langby ska själv inte ha varit med och tagit beslutet om att anlita sin särbo, enligt tidningen. Men lektorn Staffan Andersson, som forskar om etik och korruption på kommunnivå, är kritisk till kommunens agerande.

– Lagen säger att det inte får finnas någon omständighet som kan tänkas påverka en tjänstemans beslut. Om stora belopp dessutom inte har upphandlats kan man ställa sig frågan – varför är det just kommunalrådets partner? säger Staffan Andersson till NVP.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.