Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

MTG: "Vi applåderar öppna nät"

Publicerad: 2 juli 2013, 12:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:41

I syfte att väcka debatt kring de öppna stadsnäten bjöd MTG in en rad tunga profiler från näringsliv och regering under ett seminarium i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

MTGAlmedalen 2013

– Öppna nät är ett fenomen vi applåderar. Det ger oss möjlighet att erbjuda våra produkter direkt till kunderna, säger Jonas Karlén, vd för Viasat.

I dag har 40 procent av de svenska hushållen tillgång till fibernät. Regeringens målsättning är att den siffran ska höjas till 90 procent till år 2020 – en vision som samtliga paneldeltagare tycks eniga om.

Hur man ska nå målet har man däremot olika åsikter om.  Medan Gunnar Asp, industriell rådgivare till riskkapitalbolaget EQT anser att de som privat aktör kan hjälpa små kommunala stadsnät som inte är lönsamma att samordna sig tvivlar Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen på hans avsikter.

– Det förvånar mig att marknaden består av x antal filantroper som inte vill knapra marknadsandelar.

Hon drar paralleller till utförsäljningen av bostäder till privata aktörer som hon anser styrs av andra mål än kommunala aktörers.

Tidigare näringsministern Björn Rosengren ställer sig också tveksam till att sälja ut de kommunala stadsnäten om det inte kan garanteras att de förblir öppna.

– Infrastruktur handlar om demokrati och allas lika värde. Om man inser att fibernätet kan liknas med vägnätet inser man att man bör vara försiktig.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

MTGAlmedalen 2013

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.