Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

MP:s utspel toksågas: "Årets politiska anka"

Publicerad: 15 April 2014, 08:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Det tog bara en timme för Miljöpartiet att pudla kring sitt förslag om att förbjuda anonyma bloggar. Nu sågas partiet rejält.


Som Dagens Media berättat tvingades Miljöpartiet tidigare i dag gå ut med en ursäkt och ett förtydligande kring det förslag om att stoppa näthatet som språkröret Åsa Romson lanserade i P3 i morse.

Detta efter att partiet mötts av massiv kritik kring förslaget, som enligt Åsa Romson skulle leda till att anonyma bloggar förbjuds.

Det misslyckade utspelet har fått pr-konsulten Paul Ronge att ta fram den stora sågen.

– Det här kommer bli den största politiska ankan och det största antiklimaxet i år. Det är så bottenlöst korkat att skicka ut ett sådant här utspel på det här sättet, säger Paul Ronge till Dagens Media och fortsätter:

– Det kräver bara att man tänker en gång så inser man att det här förslaget inte är klokt. I grund och botten handlar det ju om yttrandefrihet och hela meddelarskyddet. Det är jätteskruvat att ens tänka på det här sättet.

Paul Ronge hoppas nu på att Miljöpartiet allvarligt ser över sina rutiner.

– När man skickar ut en testballong, pratar i nattmössan och kastar upp en massa dumheter på det här sättet så devalverar man värdet av politiken. Miljöpartiet måste skärpa till sig.

De pudlade ju väldigt snabbt.

– Ja, när de gör en sådan här total reträtt blir det en del av det löjliga.

Brit Stakston, mediestrateg och partner på JMW, ser Åsa Romsons uttalande som en tankevurpa.

– Jag hittar inget i själva förslaget från MP om att förbjuda anonyma bloggare. Istället handlar det om att addera en förtalsaspekt till den lagstiftning vi har idag, säger hon.

Tror du att det här kommer påverka partiet negativt?

– Nej jag tror inte att det påverkar, även om jag kan tänka mig att Piratpartiet nu lyckas kapa frågan från partiet. Politiker har 27 000 frågor att hantera och nu blev det helt enkelt en tankevurpa. Dessutom skulle detta strida helt mot det sätt som MP själv använder digitala plattformar.

Nu gäller det för MP att hantera och vara tydliga med hur förslaget faktiskt ser ut, anser Brit Stakston.

– Nu råder en begreppsförvirring som jag tror att många gärna gör poänger på. Men det här är också en påminnelse om att allt som rör nätfrågor och yttrandefrihet får stort genomslag i digitala kanaler, säger hon.

Paul Ronge hoppas samtidigt att det nu blir slut på "politiskt utspelsnisseri". Det vill säga att partier lanserar ett förslag för att se hur det landar för att sedan göra en snabb pudel.

– Jag hoppas att det här supervalåret inte leder till att partierna ger sig ut i sådant här. I dag är det så lätt att man kastar ut något och dementerar det samma dag, säger Paul Ronge och fortsätter:

– Förr i tiden när man gjorde dumheter låg det i alla fall kvar i en papperstidning hela dagen så att man kunde skratta åt eländet. Nu kan man pudla inom loppet av tio minuter. Jag hoppas att alla partier tänker på att hellre göra lånsamt och rätt än fort och fel.

Kan du komma på något annat exempel på ett liknande utspel som floppat?

– Det här fallet är extremt. Men partierna brukar göra den här typen av utspel där man kastar upp något för att se reaktionera. Men det brukar ju vara mer genomtänkt än detta.

Miljöpartiet har nu skickat ut ett pressmeddelande med ett nytt förtydligande om partiets förslag.

Bland annat poängterar partiet att man inte vill förbjuda anonyma bloggar utan att man vill göra ett tillägg i den så kallade “BBS-lagen”, som handlar om ansvar för elektroniska anslagstavlor, vilket idag är mer eller mindre synonymt med internet.

" Det innebär inte att alla bloggar ska registreras, att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds. Även i framtiden ska man kunna blogga anonymt, men vi uttalar att det behövs ett större ansvarstagande från de som uttrycker sig på nätet, inte bara åtstramning för internetleverantörer", skriver partiet bland annat.

LÄS OCKSÅ:

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.