Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

MP: "Dold lobbying kan få negativa konsekvenser"

Publicerad: 10 September 2014, 11:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Så här tycker de åtta riksdagspartierna om branschens viktigaste frågor.


Lag mot dold lobbying

Lagstiftning och regler för ökad öppenhet vid lobbying, vilket framför allt skulle få konsekvensen att pr- och lobbyföretagen öppet måste redovisa sina uppdrag. Frågan delar pr-branschen. Vissa byråer, till exempel Westander, vill gärna se en sådan lagstiftning, då branschen inte självmant tar ansvar för öppenheten, enligt byrån.

Per Lodenius

Parti: Centerpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– Frågan om lobbying togs till och med upp på vår stämma 2009. Det är en svår fråga då man vid eventuella skärpningar först måste definiera vad som är en lobbyist. En person anställd av en ideell organisation? Eller bara de som jobbar på en pr-byrå, och får uppdrag från företag? Men generellt kan vi säga att man bör få veta vem och vad den som vill prata med mig representerar.

Ulf Nilsson

Parti: Folkpartiet

Vice ordförande i Kulturutskottet

– Det är en svår fråga. Men vi tror att det är mycket svårt att med lagstiftning gå in i den här frågan. Det skulle även kunna få konsekvensen att vissa personer inte skulle våga kommunicera med till exempel politiker om man var tvungen att redovisa allt. Jag anser att det är mottagarens ansvar att han eller hon inte bara lyssnar på en riktning i en fråga. Som till exempel riksdagsledamot måste man se till att skaffa sig hela bilden.

Agneta Börjesson

Parti: Miljöpartiet

Ledamot i kulturutskottet

– Vi vill gärna ha öppna och offentliga lobbyregister. Vi har själva varit noga med att redovisa våra intäkter öppet när det gäller partistödet, och vi drev på att alla partiet ska redovisa detta öppet. Vi tycker att det går hand i hand med lobbyism. Det är oerhört viktigt och dold lobbying kan få negativa konsekvenser. Till exempel en generell misstänksamhet och en oro att man kan köpa sig makt. Man ska inte underskatta risken för korruption, många internationella tycker att Sverige är naiva där.

Gustaf Hoffstedt

Parti: Moderaterna

Ledamot i Kulturutskottet

– Vi är kritiska till det förslaget, vi tycker att det är viktigt att man anonymt ska delge förtroendevalda sina tankar och idéer. När man hör ordet "lobbyist" tänker man ofta på stora bolag, men i verkligheten är lobbyismen ofta sprungen ur ideella rörelser. Och där kan man ibland ha väldigt goda skäl att inte gå ut med sin identitet offentligt, och detta ska vi beakta.

Andreas Carlson

Parti: Kristdemokraterna

Mediapolitisk talesperson, suppleant i Kulturutskottet

– Vi är inte för det förslaget, det är väldigt svårt att reglera den typ av lobbyverksamhet som sker i Sverige. Här jobbar många lobbyister i första hand med att tillgängliggöra information. För till exempel mig som politiker är det viktigt att få information från flera håll. Och för att säkerställa att alla kommer till tals, även de som inte har någon pr-byrå, så har vi remissinstanserna. Så jag tycker att det är transparent som det är nu.

Gunilla Carlsson

Parti: Socialdemokraterna

Ordförande i Kulturutskottet

– Detta är en problematisk fråga. Det är klart att det ibland kan kännas rimligt att ha en registrering, men jag tror ändå att det är viktigare att det finns en möjlighet att få vara anonym. Vår uppfattning är därför inte att man ska behöva registrera lobbyister. Däremot bör man följa den här frågan noga. Sen tycker vi även man bör fundera över den angränsande frågan om karantän för pr-konsulter. Om man till exempel går från roll som tjänsteman från regeringskansliet till en byrå.

Aron Emilsson

Parti: Sverigedemokraterna

Kulturpolitisk talesperson

– Vi värnar offentlighetsprincipen i de delar att media måste kunna granska bland annat offentlig sektor. Denna del tycker vi är viktig och vill stärka, så att media ska kunna granska lobbyister, inte minst inom EU där offentlighetsprincipen är svagare än i EU. Sen har jag ingen uppfattning om hur förslagen ser ut mot dold lobbiyng.

Lars Ohly

Parti: Vänsterpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– Det tycker vi låter bra, man ska försöka påverka politiker, både som företag och företrädare för en organisation. Men det blir ett problem om man inte säger vem man är, eller kanske till och med uppger sig för att vara någon annan. Därför är det bra med en typ av redovisning. Jag tror att det då kan bli lättare att ta ställning i frågorna.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.