Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökPR

Mats Odell: "Jag står för mina åsikter"

Publicerad: 30 Januari 2012, 15:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:34

Den tidigare bostadsministern Mats Odells (Kd) fick i dag hård kritik av tidningen Hyra & Hems chefredaktör Susanna Skarrie i samband med en dementi av ett uppmärksammat citat om bostadsrätter. Nu svarar Mats Odell på kritiken i en intervju med dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

RegeringenKristdemokraterna

Det var i förra veckan som det omtalade citatet om att alla kan köpa bostadsrätter till sina barn började cirkulera i de sociala medierna.

Till slut blev citatet, där Mats Odell bland annat säger "Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra", så omskrivet att den tidigare bostadsministern tvingades dementera citatet på sin Facebook-sida.

Mats Odell fick då hård kritik av hyresgästföreningens tidning Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie, som först publicerade citatet i en krönika i augusti förra året. Hon menar att det var andemeningen – att Mats Odell tycker att bostadspolitiken är en familjeangelägenhet snarare än en samhällsfråga – är det viktiga. Hon kallar dessutom dementin för "magstark".

Mats Odell, som kallar citatet en förfalskning, håller inte med:

– Jag minns det här mycket väl, men själva tanken på att jag skulle ha sagt att vi köpt lägenheter till våra barn faller på att vi faktiskt inte har gjort det. Det är inte sant och och skulle vara kontraproduktivt av mig att säga det eftersom det då skulle få mig att framstå lika negativt som jag gör nu, säger han till dagensmedia.se och fortsätter:

– Jag tycker att det är uppenabrt vem som står för det magstarka i det hela. Det jag sa var ett ganska harmlöst uttalande.

Så vad sa du egentligen?

– Jag fick frågan om hur ungdomar skulle klara av ett lånetak på 85 procent av bostadens värde. Mitt svar blev att det för många finns möjligheter att få hjälp av nära och kära i väntan på att det byggs fler hyresrätter. Med det menar jag att en faster eller morfar man kan vara medsökande till lånet och därmed hjälpa sina unga släktingar.

Så hur ligger det till med dina barns lägenheter?

– Jag och min fru har varit medsökande i några fall när det gäller våra barn. Så nej, vi har inte gått i borgen för våra barn, även om det i praktiken blir så när man är medsökande på ett lån. De unga får själva betala sina räntor men klarar de inte av det får den som varit med och sökt lånet gå in och betala. Så visst, i pratiken fungerar det som ett borgensåtagande.

Du håller inte med henne om att andemeningen är det viktiga?

– Nej, jag ser ingen poäng i det. Hon har förvanskat något jag har sagt till en politisk propagandapamflett går inte att rättfärdiga med att det är samma andemening. Det är en våldsam skillnad. Men jag förstår vad hon menar och delar hennes uppfattning i att det här inte är lösningen på bostadsproblemet. Lösningen är att få fler att vilja satsa på att bygga bostäder.

Men om det nu är svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden måste det vara kontraproduktivt att sälja ut bostadsrätter?

– Det har jag aldrig sagt att det inte är. Jag har tvärt om problematiserat utförsäljningen av bostadsrätter. Det dominerande problemet under de senaste 30-40-åren är att vi inte har byggt så många hyresrätter som behövs. Det är svårare att få ihop en kalkyl när det gäller att bygga hyresrätter och därför är det framför allt politikernas uppgift att se till att det lönar sig. Men detta är anledningen till att jag gav det här rådet, att man kan gå in som medlånsökare.

Du kritiseras för att inte stå för dina åsikter, hur ställer du dig till det?

– Jag står för mina åsikter och håller fast vid det jag har sagt. Susanna Skarrie menar att om alla inte kan gå in som medlånsökare ska ingen göra det och det håller jag inte med om. I det civila samhället behöver vi ha nära och kära som står emellan staten och individen, annars blir det ett väldigt kallt samhälle. Det förhindar så klart inte att vi behöver bygga enormt mycket hyresrätter.

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

RegeringenKristdemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev