Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Lundin Petroleum: "Vi vill göra världen till en bättre plats"

Publicerad: 19 Mars 2012, 06:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:29

Det har blåst rejält kring Lundin Petroleum. Nu slår bröderna Lundin tillbaka i en debattartikel där bolaget hyllar sina insatser i Etopien och Sudan – samtidigt som de ger Aftonbladet en rejäl känga.


Lundin Petroleum har haft det hett om öronen sedan de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömdes till 11 års fängelse efter att olagligen ha rest in i Etiopien för att granska Lundin Oil.

Nu slår bröderna Ian och Lukas Lundin tillbaka mot framför allt Aftonbladet, som varit pådrivande i granskningen av Lundin Oil – som just nu är föremål för en förundersökning om folkrättsbrott.

I en debattartikel publicerad i DN i söndags skriver de att Aftonbladets enda syfte med sin granskning är att "smutskasta" Lundin Petroleum.

"De anklagelser som Aftonbladet och vissa andra riktat mot oss är helt enkelt ogrundade och orättvisa. Aftonbladets mycket hårda ton exponerar bara deras eget åsidosättande av principerna för seriöst undersökande journalistik", skriver bröderna.

Bröderna Lundin skriver också att de är öppna för kritik och att de kan ha "begått misstag under årens lopp". Men att bolaget verkar i diktaturer tänker de däremot inte att be om ursäkt för.

"Den rikedom som skapats som ett resultat av Lundingruppens olje- och gruvprojekt har varit till nytta för oräkneliga män, kvinnor och barn och kommer att fortsätta att ge dem en chans till ett bättre liv", skriver bröderna istället.

Enligt Ian och Lukas Lundin råder det inte heller "någon tvivel" om att Lundin Petroleums ifrågasatta närvaro i Etiopien och Sudan har varit "till nytta" för de samhällen som bolaget verkar i.

"Medan det är lätt att stå vid sidan av och kritisera, har mycket få människor haft modet att ge sig in i den typ av projekt som Adolf (Lundin Petroleums grundare, reds anm.) gjorde, och som vi inom Lundingruppen fortsätter att ge oss in i, i hopp om att göra världen till en bättre plats för alla", skriver de.

Det var i juni 2010 som den Internationella åklagarkammaren i Stockholm inledde en förundersökning om brott mot den humanitära rätten i Sudan 1997–2003.

Samtidigt riktades anklagelser mot svenska Lundin Petroleum, som i en rapport författad av 50 europeiska frivilligorganisationer, misstänks ha förvärrat det inbördeskrig som plågat landet.

Magnus Elving, åklagaren som leder förundersökningen om folkrättsbrott, har ännu inte nämnt Lundin Oils namn, men har bekräftat att rapporten om Lundin Oils aktiviteter i Sudan är anledningen till att förundersökningen startades.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.