LRF startar mjölkjour: ”Läget är akut”

2016-02-26 13:23  

Jouren lanseras i början på mars och har i syfte att hjälpa bönder som har det svårt ekonomiskt. ”Hamnar man i en kris så är man ensammast i världen”, säger Anders Källström, vd och koncernchef på LRF.

Under det senaste året har svenska mjölkbönder haft det extra tufft ekonomiskt. Kombinationen av en vikande efterfrågan från Asien och Rysslands importstopp har gjort att svenska mjölkföretagare är satta under stor press på den globala marknaden.

Därför startar LRF Mjölkjouren.

– Läget är akut. För en företagande bonde som sitter i en krissituation så kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. Då är det här en kortsiktig lösning för att hjälpa bönderna att slussas åt rätt håll, säger Anders Källström till Dagens Media.

Oavsett om företagarna väljer att vända sig till psykologer, omsorgsgrupper, företagsrådgivare, branschexperter och banker, så ska alla finnas till förfogande på både telefon och mail.

Tanken är att jouren kommer att finnas till fram till årsskiftet.

– Det är nu i vår som bönderna har det extra tufft. Arbetsbördan och kostnaderna blir mycket större under den perioden, då det är då kossorna går på grönbete, säger Anders Källström.

Insatsen har samordnats tillsammans med LRF Konsult, Växa och Jordbruksverket.

Johanna Holmgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt