LRF:s pr-kupp – delar ut hamburgare på skolans köttfria onsdag

2014-01-28 12:59  

Nyköpings kommuns köttfria onsdag får bönderna att se rött. I protest planerar nu LRF att dela ut hamburgare till skolungdomarna.

Det är Nyköpings kommun som beslutat att införa köttfria onsdagar i skolköken. Detta i syfte att ta hänsyn till klimatet.

Men tilltaget roar inte Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som hellre ser att skolungdomarna äter svenskt kött varje dag. Därför planerar förbundet att kuppa den köttfria onsdagen och dela ut hamburgare på Gripenskolans skolgård.

Bakom pr-kuppen står LRF i Nyköping, men avdelningen får även backning av LRF centralt.

"Lösningen är mer komplex än "kött eller inte kött", vilket LRF Nyköpings kommungrupp vill uppmärksamma. Den 40-procentiga ökningen av köttkonsumtion i Sverige sedan 1990 har nästan uteslutande bestått av importerat kött. Om den offentliga upphandlingen valde svenska livsmedel i större utsträckning skulle det gynna både den biologiska mångfalden, klimatet och svenska företag", skriver Jan Eksvärd, LRF:s expert på hållbar utveckling, i ett mejl till Dagens Media.

När Dagens Media ställer frågan om det är bra pr att dela ut hamburgare är det Johanna Eén, pressekreterare på LRF, som svarar:

– Som vi förstår det syftar aktiviteten till att lyfta just den problematik som vi pekar på i vårt svar. Om den lyckas med det så är det bra, säger hon.

På organisationen Djurens Rätt är man kritiska till LRF:s pr-kupp.

– Vi tycker att det är tråkigt att man inte kan respektera de beslut som har fattats. Och det är ju flera som har kört ungefär samma pr-kupp tidigare, säger Camilla Bergvall, vice ordförande på Djurens Rätt, till Dagens Media.

Bland annat syftar hon på när Expressens västsvenska edition GT och festivalen Way Out West råkade i luven på varandra i augusti 2012.

Bakgrunden var att GT bestämt sig för att dela ut köttbullar och prinskorvar till besökarna på den vegetariska festivalen.

Ett tilltag som ledde till ett infekterat köttbråk med hårda ord mellan GT:s chefredaktör Frida Boisen och Way Out Wests presschef Joel Borg.

– Jag tycker att det här visar att många blir väldigt upprörda av köttfria dagar. Det är olyckligt att man väljer att göra på det här sättet. Det är ju fortfarande kött som standard de andra dagarna, säger Camilla Bergvall.

Samtidigt tror hon att LRF:s pr-kupp kan få motsatt effekt.

– Det här skapar förmodligen ännu mer uppmärksamhet för köttfria dagar och det kan vara positivt.

LÄS OCKSÅ:

LRF: "Ovanligt hårt tryck hela dagen" 

LRF om kött: "Det är särskilt viktigt för tjejer som växer och ska bli snygga" 

GT och Way Out West i köttbråk 

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt