Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

LRF om kött: "Det är särskilt viktigt för tjejer som växer och ska bli snygga"

Publicerad: 29 januari 2014, 07:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:50

Köttkuppen i Nyköping har gjort många rasande. På LRF är man besvikna över att kärnfrågan glöms bort i kritikstormen.

Ämnen i artikeln:

LRF

DT

Dante Thomsen


Det var igår som Dagens Media berättade om LRF i Nyköpings pr-kupp – att dela ut hamburgare på Gripenskolan i Nyköpings köttfria onsdag.

Frågan är laddad och har debatterats rejält i de sociala medierna. Även medier som DN, SvD och SR har rapporterat om köttkuppen.

På LRF i Nyköping beklagar man sig nu över att själva kärnfrågan glöms bort – att skolungdomarna måste få tillräckligt med näring.

– Vi gör ju det här för att vi vill att frågan om varför kommunen har tagit beslutet att införa en köttfri dag ska komma upp. Vi tycker att de har dåliga kunskaper om de här frågorna. Dessutom går de ut och talar om att vi producerar en dålig produkt. Vilka andra företagare prickar de på det sättet?, säger Lovisa Norberg, tidigare ordförande i LRF Nyköping och den som anordnar hamburgarutdelningen.

Hon säger sig också vara förvånad över hur starka reaktionerna har blivit.

– Det debatteras tydligen väldigt mycket. Sedan tycker jag att korna har kommit i skottgluggen bara för att de släpper ut så mycket gaser. Korna de fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor istället för kött. De siffrorna har vi inte.

Men varför kan man inte ha en köttfri dag i skolan?

– Det kan man väl ha, det är inte det vi är emot. Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.

Varför tror du att reaktionerna blivit såpass starka?

– Därför att det är en rolig fråga. Folk tycker att det är intressant att läsa om den här typen av protester.

Det är i dag som ni ska dela ut hamburgarna, är du peppad?

– Ja vi tycker att det ska bli roligt. Det är jättebra att frågan diskuteras. Jag önskar att det fanns lite mer kunskap kring det vi håller på med.

Är du nöjd än så länge?

– Det kan jag väl säga. Det har blivit mer uppmärksamhet än vi förväntat oss. Det här är ett sätt för att tala om att vi och våra djur gör något bra.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev