PR
”Lobbyisterna vet inte hur besluten fattas”
Publicerad: 6 juli 2010, 13:09
Lobbyister och pr-konsulter har inte fattat hur beslutsprocesserna går till i alliansregeringen. Det säger Helena Dyrssen, statssekreterare och chef för folkpartiets samordningskansli, som själv gärna har mer kontakt med pr-konsulter.
Helena Dyrssen menar att lobbyisterna ofta vänder sig till fel personer när de vill påverka politiska beslut, och ofta alldeles för långt in i processen. Antagligen av gammal vana, man har inte insett att beslutsprocesserna har ändrats efter regeringsskiftet.
– Statssekreterarna och samordningskansliet känner till allt som pågår, men jag skulle vilja påstå att vi är oexploaterade som pr-resurs. Det är påtagligt hur dålig kunskap många pr-konsulter har, sade Helena Dyrssen under branschorganisationen Precis lobby-diskussion i Almedalen på tisdagen.
– Mitt råd är att studera och fundera över var besluten fattas och vem som äger processen och var ärendet ligger, fortsatte hon.
Helena Dyrssen har heller inget emot att själv prata med pr-konsulter istället för direkt med uppdragsgivaren, vilket är det vanligaste idag. Med förbehållet att de är öppna med vem de företräder.
– Jag vill ha kunskapen, det spelar ingen roll var den kommer ifrån, sade hon.
Ett uttalande som väckte viss förvåning bland pr-konsulterna i publiken, som oftast låter uppdragsgivaren föra sin egen talan gentemot regeringskansliet.
– Jag tror inte att du är representativ. Andra är betydligt mer oroliga över att ha kontakt med pr-konsulter, sade moderatorn Maria Arnholm, vd på Springtime.
Precis har en rad etiska riktlinjer för medlemmarna, varav en av de mest grundläggande är att man i normalläget alltid ska berätta vem man företräder i kontakter med den man vill påverka.
Däremot finns det inget system för att kontrollera hur riktilinjerna efterlevs och heller inga sanktionsmöjligheter, förutom uteslutning ur förbundet.
Enligt Precis ordförande Hans Gennerud finns det heller ingen anledning att införa ett sådant självreglerande system.
– Nej, jag tror inte att det behövs. I så fall bara inte mer än ett råd som kan ta ställning till frågor som har principiell betydelse för branschen, sade han.
Helena Dyrssen håller inte med. Hon tror att branschen skulle gynnas av tuffare regler med möjlighet till uppföljning. Transparensen funkar inte alltid så bra som branschen påstår.
– Sverige är ett litet land och politiker och lobbyister byter ständigt roller med varandra. Det händer absolut att gamla kompisar ringer och pratar med mig utan att säga något om vem de företräder, sade hon.
Hon är heller inte främmande för en karensperiod för högt uppsatta politiker innan de kan börja jobba med något inom samma område, i ett företag eller som pr-konsult eller opinionsbildare. Men då krävs att de får rimlig ersättning under den tiden, även om de avgår ur en sittande regering.
– Björn Rosengren borde själv ha insett att det var olämpligt att gå från en sittande regering till att jobba med exakt samma frågor i Tele2, sade hon.
Hans Gennerud är emot karensperiod.
– Antagandet är att man under den tiden ska ha förlorat sin möjlighet att påverka, men tvärtom har man ju all tid i världen på sig att bygga upp sitt nätverk.