söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

LO organiserar om pr-arbetet

Publicerad: 28 oktober 2014, 12:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

LO genomför en stor omorganisation för att stärka opinionsbildningsarbetet.


YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Inför valrörelsen storsatsade den fackliga organisationen LO på reklamfilm och under Almedalsveckan i juni utsågs organisationen till Årets opinionsbildare. Nu genomför LO en omorganisation som innebär att man startar ett nytt ledningskansli med ansvar för all press, opinionsbildning, påverkan och kommunikation.

Opinionsbildningsarbetet har tidigare varit uppdelat på tre enheter. I den nya organisationen, där 18 tjänster ingår, blir Tobias Lundin Gerdås opinionsbildningsansvarig.

– För två år sedan satte vi en ny strategi för opinionsbildning och under 2014 har vi genomfört vår mest ambitiösa valrörelse på 20 år. Nu är det dags att ta ytterligare ett steg, säger han.

Varför gör ni det här nu?

– Vi märker att det blåser andra vindar och det finns ett utrymme för oss att få genomslag för våra frågor. Dessutom har våra motparter i näringslivet varit skickliga på att driva åt höger. Nu ska vi driva åt vänster, vi går in i nästa fas, säger Tobias Lundin Gerdås.

Hans roll blir bland annat att samordna stödet till de externa aktörer som LO samarbetar med, som tankesmedjor, och tidningar samt att ansvara för framtida kampanjer.

– Vi måste bli bättre på att samordna våra resurser och knyta starkare band till de vi samverkar med. Det är ingen resursbrist inom organisationen, men vi har varit dåliga på att samordna den. Vår nästa milstolpe är avtalsrörelsen 2016. Där blir det väldigt viktigt att ha en kommunikation mot allmänheten som ökar stödet för våra krav. Det är även viktigt för att driva våra frågor mot regeringen.

Hur påverkar regeringsskiftet ert arbete?

– Vi kan redan nu se i budgeten att flera av våra hjärtefrågor finns med. Det är ett steg i rätt riktning, men vi har många frågor vi kommer driva mot regeringen.

LO skapar också en ny organisationsenhet med ansvar för organisationens elva distrikt. Tidigare riksdagsledamoten och förbundssekreteraren på ABF Annika Nilsson är kanslichef. Chef för LO:s nya ledningskansli blir Rasmus Korsvall och chef för den nya organisationsenheten blir Pernilla Lund.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev