Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

”Ledsna om vi har förbrukat vårt förtroende”

Publicerad: 9 november 2011, 07:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:51

Ilska riktas mot barnmatstillverkaren Semper efter att företaget anklagas för att ha försökt mörka cancerogena ämnen vid en återkallelse.


När Semper för en och en halv vecka sedan återkallade två barnmatsprodukter ur sitt sortiment angav de påträffade mögelämnen som orsak. Igår framkom att de mögelämnena som angavs var cancerogena aflatoxiner och ochratoxiner.

Sedan dess har medietrycket var enormt på Semper som nu har att försöka hantera krisen, och långsiktigt försöka återvinna kundernas förtroende.

– Vid återkallelsen ville vi vara så tydliga som möjligt för att våra konsumenter skulle förstå vad det handlade om. Därför valde vi att skriva mögelämnen snarare än aflatoxiner och ochratoxiner, som inte är allmänt kända begrepp, säger Malin Westling, informationschef på Semper.

I efterhand visade det sig vara fel beslut. När nyheten om de cancerogena ämnena briserade i går blev Semper nerringda. Malin Westerberg berättar företaget hanterade frågor från media och upprörda konsumenter fram till efter klockan tio igår.

– Vi tar till oss av den här kritiken och kunskapen för framtiden, för oss är det självklart att föräldrar ska vara trygga med våra produkter. Nu fokuserar vi på att finnas tillgängliga, bland annat på Facebook, för att informera och hantera den oro som finns.

Men hur ser det långsiktiga arbetet ut i att få tillbaka kundernas förtroende?

– Vi har haft fullt upp med att hantera den här initiala krisen men vi ska sätta oss ner i dag och se vad vi måste göra nu.

Men kan man verkligen prata bort det här? Det är inget stort steg för konsumenten att sträcka handen mot konkurrentens burkar istället – för att vara på de ”säkra sidan”.

– Vad de flesta inte vet är att det inte finns någon mat i hela världen som är striktare kontrollerad än barnmaten. Det finns väldigt stränga krav på vad maten får innehålla och vad den måste innehålla. Redan innan det här skedde hade vi planer på att prata mer om vårt kvalitetsarbete, och det har blivit än mer aktuellt nu.  

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.