Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Lärare fick sparken av Beckmans – stämmer skolan

Publicerad: 14 Augusti 2012, 11:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:14

En infekterad arbetstvist har blossat upp på Beckmans Designhögskola efter att en av skolans lärare har fått sparken. Nu ska parterna mötas i rätten, kan dagensmedia.se avslöja.


Ämnen i artikeln:

Beckmans

Läraren är en profil inom konst och formgivning, och har arbetat för flera stora mediehus.

För fyra år sedan anställdes han också som universitetslektor på Beckmans Designhögskola, en tjänst han nu alltså har avskedats från.

Det efter anklagelser om att han flera gånger – och trots upprepade tillsägelser från överordnade – ska ha uppträtt "djupt kränkande" mot studenter. Läraren anklagas också för att ha underkänt studenter på "felaktiga grunder" och han ska också ha tillämpat "bestraffningar och repressalier".

Anklagelserna bestrids dock av läraren som hävdar att han enbart varit mån om att utbildningen ska hålla en hög kvalitét.

Det är bakgrunden till att han nu stämmer Beckmans tillsammans med fackförbundet Sveriges universitetslärarförbund, SULF – som håller med om att det saknas en skälig grund till avsked. Dessutom ska läraren ha sparkats utan någon form av förvarning.

"Enligt förbundets uppfattning beror studenternas klagomål på att det finns en diskrepans mellan de krav som måste ställas på deltagare i en högskoleutbildning och på studenternas egen uppfattning om hur utbildningen skall ske. Att studenter anser sig kränkta av att inte kunna bli godkända i en kurs är naturligtvis olyckligt men inte grund för avsked", skriver lärarens ombud i stämningsansökan.

Totalt kräver läraren och SULF Beckmans på 170 000 kronor i skadestånd. Dessutom vill man att lärarens avskedande ska ogiltigförklaras.

Dagensmedia.se har sökt läraren och ansvariga på Beckmans.

Läs också:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Beckmans

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.