Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Lågt förtroende för journalister

Publicerad: 4 Juli 2012, 05:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:17

Det svenska folket har fortsatt högt förtroende för svenska medier, visar SOM-institutets senaste undersökning, som man presenterar i Almedalen. Dock visar undersökningen att förtroendet för journalister är lågt.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

När SOM-institutet i dag presenterade sin senaste undersökning gällande svenska folkets förtroende för medier var den tydligaste trenden att allmänheten har ett fortsatt högt förtroende för medierna.

- Kännetecknande är att det råder en stor stabilitet. Förtroendet för dagspressen har sjunkit något, men ligger också fortfarande på stabila nivåer. Stabilitet är dock inget självklart, titta bara på svenska folkets förtroende för bankväsendet, som har fluktuerat mycket, säger Henrik Ekengren Oscarsson, föreståndare för SOM-institutet.

Samtidigt blir det tydligt att svenska folket har mycket högre förtroende för radio och tv än för dagspress. Balansmåttet (de positiva betygen minus de negativa)  ligger på +41 för radio och tv och på -5 för dagspress. Endast sjukvård, polis och universitet/högskolor har högre förtroende än tv och radio, medan dagspresen ligger på botten av listan.

- Folk klungar ihop kvälls- och morgonpress, något som blir tydligt när man skiljer på dem, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen hamnar också i botten av listan över de medier som har lägst förtroende, med blansmått på -11 respektive -20 .

Störst förtroende bland de enskilda medierna får SVT och SR som får +75 respektive +70 i balansmått.

- Det är alltid så här att medier som har fokus på nöje och underhållning har lägre förtroende än de som sysslar med nyheter och information.

Dock hamnar aftotonbladet.se på ett mycket bättre balansmått än papperstidningen, på +3, något som Henrik Ekengren Oscarsson tror beror på att nättidningen har kunnat skilja sig från pappersversionen och att nättidningen dessutom har existerat länge nog att kunna etablera en relation med läsarna.

Dessutom visar undersökningen på ett trendbrott i vad nyare generationer väljer för kanaler.

-  Det finns inga tecken på att unga söker traditionella medier. Undersökningen visar på att man, efter ett visst stadium i sitt liv, söker efter samma innheåll som sina föräldrar, men i andra plattformar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Förtroendet för journalister ligger dock fortfarande på en låg nivå. Journalistyrket hamnar, med 23 procents förtroende, i botten på listan över yrken som institutet mäter. Detta innebär att yrket har lägre förtroende än både rikspolitiker och ekonomer, som har 30 respektive 29 procents förtroende.

Undersökningen har riktats till boende i Sverige i åldrarna 16-85 år.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.