Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Kvinnor inte hårdare granskade än män"

Publicerad: 2 Juli 2009, 08:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:18

Cecilia Stegö Chilò drog applåder när hon berättade om sina upplevelser av mediedrev.


Det var fullsatt till bristingsgränsen på den lilla pr-byrån Ullman PR:s seminarium om mediedrev, som hölls sent på

onsdagseftermiddagen under Almedalsveckan. Den namnkunniga panelen, bestående av före detta kulturministern Cecilia Stegö

Chilò, försvarsmaktens före detta informationschef Staffan Dopping, proffstyckaren Stig-Björn Ljunggren och journalisten Lars Adaktusson, lockade fler än vad som fick plats i lokalen.

 

Cecilia Stegö Chilò, som själv tvingades avgå efter ett mediedrev då det bland annat avslöjades att hon under många år struntat i att betala tv-licens, levererade under debatten skarp kritik av hur medierna fungerar under så kallade drev.

– Det som gör mig arg, och det är därför jag är här och pratar om detta idag, är att detta i förlängningen gör att väldigt få svenskar faktiskt blir valbara till politiska uppdrag, sade hon.

 

En vanlig föreställning är att kvinnor i maktposition blir utsatt för hårdare granskning än män. Men trots sina egna erfarenheter ställer Cecilia Stegö Chilò, som i dag jobbar som pr-konsult på Springtime, inte upp på den tesen.

– Däremot så släpper kvinnor taget tidigare vilket jag tror har att göra med att man inte tycker att det är värt det. Män tenderar att stå kvar och slåss för sin position, säger hon och fortsätter:

– Det har kan också ha att göra med att kvinnor oftare ser till "det kollektiva bästa", hur ett drev påverkar familjen, partiet och som i mitt fall regeringen.

 

Under debatten fick Cecilia Stegö Chilò starkt stöd från många i publiken och hennes argumentation drog spontana applåder.

Staffan Dopping kritiserade rundgången mellan olika medier när drevet går.

– När medierna citerar varandra utan att själva gå till källan upphör all rim och reson, sade han och fick medhåll av Lars Adaktusson, som var den ende medierepresentanten i panelen:

– Ett grundläggande problem vid drev är att vi journalister ställer för låga krav på källor varpå medierna blir till megafon för varandra. Det finns även en stark kåranda och en vertikal lojalitet som innebär att cheferna står upp för sina reportrar även om de gjort fel.

 

Panelen gick så hårt åt medierna och dess agerande vid drev att Svenska Dagbladets ledarskribent Marie Abrahamsson kände sig tvingad att gå upp på scenen och göra en kommentar:

– Ni måste skilja på berättigade och icke berättigade drev. När statsministerns närmaste man, oavsett om denne heter Ulrica Schenström eller Lars Danielsson, inte sköter sitt jobb så är det berättigade drev, sade hon.

 

Cecilia Stegö Chilò uttalade även kritik mot SVT:s agerande under drevet som ledde till hennes avgång.

– Jag kan bara konstatera att jag är den enda svensk som har blivit polisanmäld av Christina Jutterström (då vd för SVT och styrelseordförande i Radiotjänst), men jag vill inte spekulera i hennes motiv till detta.

 

Hon var även kritisk till hur SVT:s nyhetsprogram Aktuellt hade klippt ihop en bildsekvens där Cecilia Stegö Chilò försökte förklara att hon inte vid den tidpunkten kunde kommentera sin tv-licensen, då hon inte hade alla fakta på bordet.

 

Från en av de många journalister som fanns i publiken kom frågan "Men tycker du att det var en bra eller dålig nyhet att Sveriges dåvarande kulturminister struntade i att betala tv-licens"?

– Det var en bra nyhet för Sverige, men en dålig nyhet för mig, svarade Cecilia Stegö Chilò skämtsamt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.