Kritiken växer mot Bildts twitter

2010-12-14 07:41  

Överste Bo Pellnäs, deltagare i Katastrofkommissionen efter tsunamin, stämmer in i kritiken mot Carl Bildt - som slår ifrån sig.

Som dagensmedia.se berättade igår har utrikesminister Carl Bildt fått hård kritik från oppositionen efter att ha twittrat om självmordsattacken i Stockholm, ett halvt dygn före regeringen kommenterade händelsen.

Carl Bildts uppgifter om att det rörde sig om en terroristattack tolkades av många medier i Sverige och utlandet som en bekräftelse från regeringen.

- Jag tycker det här är ovärdigt. Många människor är oroliga. Vi är inte vana vid att det sprängs bomber i Stockholm, regeringen måste ta folks oro på allvar och Bildt kan inte hålla på med sin lekstuga, han är inte vuxen uppgiften, sa socialdemokraten Håkan Juholt till Expressen.

Carl Bildts tilltag får nu även kritik från överste Bo Pellnäs, som deltog i katastrofkommissionen efter tsunamin.

- Det är tveksamt om utrikesministrar ska twittra över huvud taget... Jag tycker inte att ministrar ska gå ut på egen hand. Är det någon som informerar så är det regeringen naturligtvis. Det är ganska självklart, säger Bo Pellnäs till TT.

Carl Bildt avvisade kritiken på måndagseftermiddagen.

–  Uppenbarligen visste jag det som jag twittrade om. Det är väl veckans pseudodebatt med stort P, sa han enligt flera medier.

Efter tsunamin konstaterade katastrofkommissionen att det nya medielandskapet innebär förändrade förutsättningar för myndigheternas kriskommunikation. Ibland kan det, enligt kommissionen, vara motiverat för regeringen att inte gå ut och informera om allt men, då kan det samtidigt uppstå "ett gap mellan den officiella bilden och den bild som skapas av medborgarna själva i samspel med massmedia och andra informationskällor", skriver Expressen.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt