Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Krishanteringen: "Gör om intervjun"

Publicerad: 18 Mars 2013, 12:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:52

När migrationsminister Tobias Billström insåg sitt misstag försökte han – via sin pressekreterare – få DN att göra om intervjun. Istället blev ministerns flyktingtabbe tidningens toppnyhet.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaAlliansen

DN:s toppvärvning Niklas Orrenius debuterade för tidningen i söndags med ett långt reportage om papperslösa i Sverige. Som uppföljning hade DN redan innan reportagets publiciering planerat en intervju med migrationsminister Tobias Billström.

Resultatet: En toppnyhet där DN visar att Tobias Billström är emot regerings reform som ger papperslösa ungdomar rätt till gymnasieskolgång.

– Det var Tobias Billström själv som tog upp detta med skolan, och pratade väldigt mycket om det under intervjun, säger Niklas Orrenius till dagensmedia.se.

När Niklas Orrenius själv kollade upp vad regeringens proposition säger insåg han att ministern var ute och cyklade. I torsdags ringde han därför upp Billströms pressekreterare, den före detta Graylingkonsulten Linda Norberg, för att fråga vad han egentligen menade.

Reaktionen blev oväntad.

– Hon blev helt tyst, säger Niklas Orrenius.

Sedan kom en trevare där Linda Norberg försökte krishantera - för att undvika ett pr-haveri. Hon erbjöd Niklas Orrenius en ny intervjutid med ministern för att "ställa om frågorna".

Det tackade DN nej till.

– Det hade varit en sak om han bara hade råkat säga fel. Nu ägnade han en betydande del av intervjun till att prata om att det är fel att erbjuda gymnasieskola för papperslösa, säger Niklas Orrenius.

Han ger inte mycket för Tobias Billströms krishantering,

– Han tycker så. Felet var bara att han råkade avslöja det i intervjun.

När dagensmedia.se når Linda Norberg, pressekreterare för Tobias Billström, säger hon att avsikten inte var att försöka stoppa publiceringen.

– Nu är det så att statsrådet har sagt fel. Det har vi varit väldigt tydliga med och det framgår av intervjun. Vad som sedan blir huvudnyheten är ett publicistiskt avgörande och jag har inga synpunkter på hur man väljer att vinkla nyheten, säger hon och fortsätter:

– Jag kan bara konstatera att vi har varit ärliga från början.

Var det en bra strategi att säga att det var fel och be DN göra om intervjun?

– Politik och kommunikation handlar om människor och om man säger eller gör fel måste man tydliggöra hur det ligger till.

Under måndagen har kritiken mot Tobias Billström varit massiv. Särskilt efter uttalandet om att de flesta papperslösa gömmer sig "hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda". Enligt retorikexperten Jan Lindqvist Grinde är uttalandet "ett typexempel på rasism". Samtidigt har socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven krävt besked från statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inte heller det uttalandet vill Tobias Billström stå för. Ministern har under måndagen i en TT-intervju även tagit tillbaka det uttalandet.

– Han uttryckte sig på ett sätt som han tar avstånd ifrån och han är ledsen om han har sårat människor, säger Linda Norberg.

Är du överraskad över vilken spinn det här har tagit?

– Nej, migrationsfrågor handlar om människor och berör därför många. Därför är det väldigt viktigt att man är tydlig med vad man har sagt och vad som blivit fel.

Du är ju tidigare pr-konsult, är det här bra pr för Tobias Billström och Moderaterna?

– Det är inte min roll att avgöra. Däremot kan jag konstatera att det aldrig är bra när det blir en diskussion om diskussionen. Men hur det här påverkar förtroendet för Moderaterna avgörs av väljarna på valdagen. Det har inte med enskilda artiklar att göra.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

ModeraternaAlliansen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.