torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kräver att myndigheternas Almedalsutgifter granskas

Publicerad: 4 juli 2011, 07:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:05

Skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M) kräver att Riksrevisionen granskar de statliga myndigheternas miljonrullning i Almedalen.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Att få de statliga myndigheterna att minska på sina investeringar i ”propaganda” och självförhärligande reklam har varit en käpphäst för allianspartierna sedan valsegern 2006.

Men vid flera granskningar, som bland annat Dagens Media har genomfört, har det visat sig att statliga bolag och myndigheter inte har dragit ned på sina investeringar. I Almedalen satsar också många myndigheter stort.

Enligt en genomgång som Dagens Nyheter gjort spenderar följande myndigheter mest pengar på att synas i Almedalen i år.

• Försvarsmakten: 900 000 kronor

• Socialstyrelsen: 740 000 kronor

• FOI: 300 000 kronor

• Kriminalvården: 300 000 kronor

• Sida: 300 000 kronor

Nu kräver den moderata riksdagsledamoten, och tillika ordförande i skatteutskottet, Henrik von Sydow att Riksrevisionen granskar miljonrullningen.

– Jag tycker att de kan ta ett brett grepp om de statliga myndigheternas informations- och kommunikationsarbete. Det finns skäl att ställa frågor om syfte, grund och effekt, säger han till dagensmedia.se.

Han vill alltså att Riksrevisionen ska granska alla reklaminvesteringar som myndigheter gör – inte bara Almedalsaktiviteterna.

– Det vi sett i Almedalen är ett litet exempel på ett större trend: Myndigheter lägger en allt större del av skattebetalarnas pengar på informations- och kommunikationsarbete. Det finns skäl att granska detta.

Konkret vill Hnerik von Sydow att Riksrevisionen ska granska myndigheternas syfte, mål och effekt med Almedalsnärvaron. Men Riksrevisionen tar sina egna beslut om vad som ska granskas, poängterar von Sydow.

Enligt Dagens Nyheter spenderar myndigheterna sammanlagt 5 miljoner kronor på att synas i Almedalen i år. Henrik von Sydow är själv inte på plats utan befinner sig i Bryssel.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev