Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Kommunalrådet om Clear Channel: "Är det en genomtänkt taktik så är det korkat"

Publicerad: 28 Maj 2015, 06:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:00

UPPDATERAD. När Örebro kommun valde JCDecaux fick de hot om stämningar från Clear Channel. Nu får kommunen rätt i förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

Clear ChannelJCDecaux

I Örebro rasar en infekterad fejd mellan Örebro kommun och utomhusbolaget Clear Channel. Allt grundar sig i det avtal som Örebro kommun ingick med JCDecaux Sverige om leverans av väderskydd för reklam.

– Vi hade behov av fler och efter många turer gav Clear Channel oss beskedet att de inte var intresserade. Då tyckte vi att frågan var utagerad och gick till JCDecaux eftersom de har varit på oss länge och tyckt att vi borde testa dem, säger Björn Sundin (S), kommunalråd i Örebro kommun till Dagens Media.

Tidigare har kommunen haft ett mångårigt samarbete med Clear Channel.

Enligt Björn Sundin reagerade Clear Channel med ilska på det nya avtalet mellan Örebro kommun och JCDecaux.

– Först kom det ett hotande upplägg från Clear Channel där de sa att de skulle stämma oss och gå till media. Det här hände under valåret och det var deras moderata chefslobbyist som hörde av sig. Det var väldigt passande för honom antar jag, säger Björn Sundin och fortsätter:

– Men jag vet att Clear Channel håller på såhär och det är inte första gången de tar till den här typen av hot. Vissa kommuner har gett med sig, men det gjorde inte vi. Det är en konstig taktik att skapa strid med kommuner i landet, för det borde inte underlätta nästa gång de kontaktar kommuner. Är det en genomtänkt taktik så är det korkat.

Clear Channel tog saken vidare till förvaltningsrätten i Karlstad och hävdar bland annat att avtalet mellan Örebro kommun och JCDecaux har ingåtts utan annonsering och utan att hänsyn till Lagen om offentlig upphandling.

Förvaltningsrätten i Karlstad anser dock att det främsta syftet med kontraktet är skötsel och underhåll av väderskydden och att det därför är naturligt att JCDecaux också för sätta upp dem.

Därför tar inte förvaltningsrätten upp Clear Channels ansökan om prövning.

"Det är alltid tråkigt när ett framgångsrikt samarbete ska behöva ta sig uttryck i rättsliga åtgärder. I fallet Örebro så har kommunen dock genomfört en otillåten direktupphandling i direkt strid med vårt avtal och då måste vi agera", skriver Clear Channels vd Ola Klingenborg i ett sms till Dagens Media.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Clear ChannelJCDecaux

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.