Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

KDU ska inspireras av Tea Party-rörelsen

Publicerad: 24 Oktober 2012, 11:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:07

Kristdemokraterna är ett parti i kris. Nu skickar ungdomsförbundet KDU en delegation till USA för hitta inspiration inför valet 2014.


Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Kristdemokratern har i flera månader kämpat med att hålla sig över fyraprocentsspärren. Samtidigt har partiet haft svårt att hävda sig och göra sin röst hörd i den av Moderaterna dominerade Alliansen.

Nu skickar partiets ungomdsförbund, KDU, en delegation till USA för att stödja Mitt Romneys kampanj – och för att inspireras av kampanjarbetet och de amerikanska gräsrötterna.

– Det är fantastiskt kul att åka till USA och lära sig av den amerikanska valrörelsen. Vi åker ju dessutom inte bara dit utan tar också ställning för en politisk kandidat. Vi ska inspireras och visa vårt stöd, säger delegationsledaren Sara Skyttedal till dagensmedia.se.

Förhoppningen är att kampanjarbetet ska hjälpa KDU – och i förlängningen Kristdemokraterna – att göra bättre ifrån sig i valet 2014.

– Jag tror att vi framför allt kan lära oss hur man engagerar vanliga människor som inte är medlemmar i de politiska partierna. Det är jättefascinerande hur de tar del i kampanjarbetet.

Du säger att KDU:s stöd till Mitt Romney är självklart, varför?

– Därför att vi kort sagt tycker att han är den som har bäst lösningar på de utmaningar som USA står inför. Vi tycker liksom många amerikaner inte att de senaste fyra åren har gjort saker bättre. Romney har visat att han kan få ekonomin i rullning och det är det USA och världen behöver.

Sara Skyttedal ser inga problem med de, i Sverige, kontroversiella åsikter som Mitt Romney och vicepresidentkandidaten Paul Ryan uttryckt om bland annat abortfrågan och samkönade äktenskap.

– Jag vill påpeka att det inom Kristdemokraterna finns personer som stöder båda kandidaterna eller ingen alls. När det gäller de sociala frågorna tycker jag mer att det är ett tecken på skillnaden mellan USA och Sverige än mellan republikanerna och demokraterna.

Vad tror du KDU:s stöd betyder för Mitt Romneys kampanj?

– Det är troligtvis ganska marginellt om man ska vara ärlig. Jag tror inte att vi kommer ha någon stor påverkan på valutgången.

Ni ska också besöka Tea Party Rörelsen, vad hoppas ni lära er av den?

– Det gör vi för att det är en inressant del av den republikanska valrörelsen. Det är inte en officell organisationsstruktur utan helt vanliga människor som inte är medlemmar. Det är samma sak där, vi hoppas att vi ska lära oss att engagera människor.

Du planerar inte en svensk Tea Party Rörelse?

– Nej det skulle inte fungera. Men det är fascinerande som politiskt koncept.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.