Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Karamellpojkarna: "Jäkligt beklagligt"

Publicerad: 23 Februari 2011, 06:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

Pierre Carmefeldt, vd på Karamellpojkarna beklagar konflikten med illustratören Magnus Olsson. Samtidigt anser han inte att bolaget gjort något fel.


Ämnen i artikeln:

Cloetta

Som dagensmedia.se tidigare har berättat ligger det Cloetta-ägda bolaget Karamellpojkarna i en rättstvist med illustratören Magnus Olsson.

Magnus Olsson hävdar att Karamellpojkarna använt hans illustrationer på flera produkter utan att äga rättigheterna. Därför har han stämt godisjätten på 11 miljoner kronor.

Ett "märkligt" beteende enligt Pierre Carmefeldt, vd på Karamellpojkarna.

– Vi tycker att väldigt många saker i det här ärendet är märkliga. Framför allt hur han kan vänta så länge med att påpeka det här och hur hans krav har utvecklats från 36 000 kronor till 11 miljoner, säger Pierre Carmefeldt.

Konflikten går tillbaka till mitten av 90-talet, då den den numera nedlagda byrån Reklambolaget AB köpte de svartvita illustrationerna av Magnus Olsson.

Byrån ska ha färglagt bilderna och sålt dem till den dåvarande ledningen för Karamellpojkarna, som bland annat använde dem på förpackningarna till sina fruktklubbor.

Enligt Pierre Carmefeldt kontaktades Karamellpojkarna tio år senare av Magnus Olsson, som då krävde företaget på 36 000 kronor.

– Eftersom det långa tidsförloppet hade försvårat ärendet bad vi Magnus Olsson att komma in med ett underlag på sina krav. Vi valde också att bestrida ärendet.

Pierre Carmefeldt berättar att det sedan blev tyst i fyra år då Cloetta köpt Karamellpojkarna. Då hörde Magnus Olsson av sig på nytt med ett krav där ersättningen ökat till 250 000 kronor.

Några månader senare stämde Magnus Olsson Cloetta på 11 miljoner kronor, varav en miljon var för sveda och värk från mötet 2005.

Trots att Pierre Carmefeldt inte ser Magnus Olssons krav som skäliga säger han att Karamellpojkarna har erbjudit en förlikning på 250 000 kronor plus advokatkostnader. En förlikning som Magnus Olsson tackat nej till.

– Det är jäkligt beklagligt att han inte har accepterat det här. Det är en kostsam process för båda parter och en väg som vi inte vill vandra.

Vad har ni för förhoppningar om att få rätt i den här processen?

– Vår förhoppning är fortfarande att vi ska kunna hitta en lösning, men hans krav är så pass långt ifrån vad vi klarar av. 11 miljoner är extremt stora pengar för oss.

Magnus Olssons advokat Jarmo Kääriäinen anser däremot inte att kravet på ersättning är orimligt.

– Ersättningen är en uppskattning utifrån Karamellpojkarnas årsomsättning. De har sålt otroligt mycket fruktklubbor. Men för att göra en riktig bedömning måste vi få bekräftat hur mycket de har sålt och den informationen vägrar de att lämna ut.

Karamellpojkarna har nu plockat bort Magnus Olssons illustrationer från sina produkter.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Cloetta

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.