måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Jonas Morian sågar Daniel Suhonen: "Ärekränkande"

Publicerad: 13 oktober 2014, 12:10
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

De privata vårdbolagen och Prime inblandade i Juholt-drevet, enligt Daniel Suhonen.


SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


I dag, måndag, släpps Daniel Suhonens bok "Partiledaren som klev in i kylan" om Håkan Juholts tio månader som partiledare för Socialdemokraterna.

Enligt Daniel Suhonen, som själv stod nära partiledaren under perioden, avsattes Juholt under kuppliknande former. Enligt Suhonen fanns en stark koppling till det som parallellt hände kring flera vårdbolag, som då var starkt ifrågasatta och genomlysta i medierapportering. Ett exmepel är den så kallade Caremaskandalen.

– Jag kommer i boken fram till att det här handlar om en kristhantering för de privata vårdbolagen. Jag tror inte på stora konspirationer, men jag ser ett sammanfallande av stora intressen. Jag tycker mig stå och titta på en död hund, den är nedgrävd och jag ser svansen på den, säger han till Dagens Media.

Enligt Daniel Suhonen tar medierapporteringen om Juholt udden av den samtidigt pågående vårdbolagsrapporteringen. Han lyfter fram tidsmässiga sammanträffanden där pr-konsulter, med koppling till socialdemokratin och privata vårdbolag, är med och orkestrerar medieutvecklingen.

– Jag lägger fram detta som det händer, och tycker man ser tydliga samband. Jag har inte hittat på något. Jag citerar från artiklar och bloggar. Sen kan de inblandade säga vad de vill. För mig ser det ut som en medveten kampanj.

Suhonen pekar i boken ut Jonas Morian, socialdemokrat, som under den aktuella perioden hade egen pr-firma, som en drivande kraft. Morian har tidigare arbetat för vårdbolagen Attendo samt Almega. Även Prime är iblandade, säger Suhonen.

– Jonas (Morian) är nära vårdkomplexet och bolagen som vill vara med i välfärden. Jag tycker att slumpen är så stark att jag inte tror att det är en slump. Jag tror han får betalt.

Under rubriken "Kuppförsöket, tisdagen den 11 oktober" skriver Daniel Suhonen i boken att även Jonas fru Stina Morian – i egenskap av Yougovs analyschef – deltar i pr-arbetet mot Juholt.

Jonas Morian säger till Dagens Media att han intervjuades i två timmar av Daniel Suhonen till "Partiledaren som klev in i kylan". Denna intervju återfinns dock inte i boken.

– Jag och Daniel har pratat om de här sakerna. Han har nämnt den här teorin, och jag har väldigt tydligt förnekat detta. Kategoriskt. Jag har berättat om vad mina drivkrafter är – att jag är en engagerad socialdemokrat. Jag har aldrig någonsin jobbat för Carema, eller bedrivit någon kampanj för dem. Allt som jag har skrivit har jag gjort som engagerad socialdemokrat, säger Jonas Morian.

Vad tänker du om att intervjun med dig inte finns med i boken?

– Jag tycker att det faktiskt är ärekränkande att de inte tar med ett enda ord som bemötande från mig. Jag tycker att man bryter kraftigt mot de pressetiska reglerna.

Daniel Suhonen säger att han generellt inte fått speciellt mycket negativ kritik, hittills.

– Många behöver väl några dagar på sig för att läsa boken. Det här är inte en fråga som kommer försvinna, den kommer fortsätta debatteras och det gör jag gärna. Sen har jag fått mycket positiva reaktioner, kanske 300-400 påringningar och sms från personer som säger: "Du är en hjälte, vad duktig du är. Hoppas du är redo för att det kommer att börja blåsa nu".

 

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev