Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

JKL-chefens råd – förhala granskningen

Publicerad: 25 november 2013, 08:12
Uppdaterad: 18 mars 2016, 14:28

Göteborgs Stad betalade närmare en halv miljon kronor till JKL – där den tidigare kommunpolitikern Henrik Nilsson är chef.


Ämnen i artikeln:

GöteborgUppdrag GranskningJKL

För tre år sedan kunde Dagens Media detaljerat berätta om pr-konsulten och Göteborgspolitikern Henrik Nilssons dubbelspel.

Hemliga mejl visade hur Henrik Nilsson gick bakom ryggen på sin dåvarande arbetsgivare Rud Pedersen genom att samtidigt jobba för konkurrenten JKL.

Dubbelspelet ledde till en stämning för illojalitet Samtidigt som Henrik Nilsson arbetade för att påverka upphandlingar i Göteborgs stad satt han dessutom i Göteborgs kommunfullmäktige för Moderaterna.

Nu är Henrik Nilsson, som i dag är chef för JKL Göteborg, återigen i blåsväder.

Det är Göteborgs-Posten som avslöjar att sex kommunala bolag och förvaltningar i Göteborg betalat nära en halv miljon kronor för krishantering av JKL. Detta i samband med Uppdrag Gransknings avslöjande om Göteborgs stads deltagande på fastighetsmässan i Cannes - dr hundratusentals skattekronor brändes på "öppen bar".

Råden som JKL:s Göteborgschef Henrik Nilsson gav gick bland annat ut på att försöka göra Uppdrag Gransknings program så tråkigt som möjligt – samt att förhala journalisternas arbete genom att inte svara på frågor direkt.

”Redaktionen har en deadline. Det har inte vi. Vi har all tid i världen, men det har inte journalisten”, skriver Henrik Nilsson bland annat till fastighets­kontorets direktör Christina Johnsson dagen innan hon i september skulle intervjuas i SVT:s Uppdrag Granskning.

JKL:s råd får hårt kritik från flera experter, som menar att de står i bjärt kontrast till de svenska principerna om öppenhet inom kommunal förvaltning.

– Det är fullständigt orimligt att använda kommunala medel för att anlita ett företag som talar om hur man ska gå runt det svenska regelsystemet. Det är ju det de gör, säger Jan Turvall, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till GP.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev