Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Jimmie Åkessons katt är inte fejkad – den är död

Publicerad: 15 Oktober 2013, 13:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

Expressen "avslöjade" att katten på omslaget till Jimmie Åkessons bok var inklippt. Nu kan Dagens Media berätta att katten, som heter Franz, i själva verket är död.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraternaJimmie Åkesson

Det var tänkt som en lite pikant och lustig historia till skvallersidan "Bekantas bekanta".

Men att Expressens "avslöjande" om den inklippta katten på omslaget till Jimmie Åkessons bok "Satis Polito" bara var en "rolig krumelur" var något som förmodligen undgick de flesta när tidningen publicerade artikeln på sin sajt i går.

Istället blev många rasande på Expressen – samtidigt som Jimmie Åkessons katt oväntat blev en snackis. Under gårdagen var storyn om katt-avslöjandet också den mest lästa artikeln på Dagens Medias sajt.

Men vad Expressen missade i sitt "avslöjande" är att katten på omslaget till "Satis Polito" inte alls är fejkad.

Däremot är den död.

– Ja, hon dog i slutet av augusti. Hon hade varit sjuk ett tag och till slut gick det inte längre, säger Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon till Dagens Media.

Louise Erixon berättar att Franz betytt mycket för Jimmie Åkesson och att det var därför som katten fick vara med på omslaget till boken.

– De har följt varandra i 16 år och då skapar man starka band mellan sig så det är klart att hon lämnar ett stort tomrum. Det var därför han ville ha med henne i boken.

Faktum är att Franz betytt så mycket för Jimmie Åkesson att partiledaren skapat en egen Facebook-sida åt katten.

– Ja, det är han som har gjort sidan. Han blev lite hånad av mig när han skaffade den men sedan började jag också skriva där, säger Louise Erixon.

Hon beskriver Franz som en "väldigt viljestark" individ.

– Hon gjorde bara som hon själv ville och var också väldigt förtjust i att sola och kunde ligga i timmar. Tyvärr hade hon väldigt vita öron så hon brände dem alltid. Hon gillade också konserverade champinjoner och när hon hörde en konservburk öppnas blev hon helt galen och började skrika, säger Louise Erixon och fortsätter:

– Sedan hade hon en liten störning som innebar att hon gillade att uträtta sina behov där hon inte fick. Om man glömde att ställa upp skorna på hyllan och istället lät dem stå på golvet kunde man räkna med att få ångra det eftersom hon då valde att belöna en genom att kissa i dem. Men det hade vi alltid överseende med.

Jeanette Fors-Andrée är konsult på kommunikationsbyrån Hill & Knowlton, och hon menar att historien med Franz kan bli bra pr för Jimmie Åkesson, vars parti präglats av flera skandaler den senaste tiden.

– Det gör att han kan framstå som mjuk, vänlig och en djurvän, säger hon till Dagens Media.

Kommer det fungera bra tror du?

– Det är inte just det som kommer stärka honom, han har andra frågor han måste ta tag i. Det är klart att det här är en positiv sak men i slutändan tror jag inte det gör någon skillnad, det krävs mer än så.

Sverigedemokraterna har länge uppmärksammats för partiets aktiva arbete i sociala medier. Något som bidrog till det starka resultat i valet 2010.

– Så snart det skrivs något om dem så är de där och tar gärna en underdogposition. De är bättre i sociala medier än samtliga etablerade partier. På samma sätt som de etablerade partierna är måna om att föra debatt på tidningarnas debattsidor måste de bemöta SD i de sociala medierna också, där brister det i allra högsta grad, har kommunikationskonsulten Gabriel Sundqvist tidigare sagt till SvD.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.