Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Jävligt befriande att slippa de där förbannade koncepten"

Publicerad: 4 September 2013, 09:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:35

Tomas Strand, pr-konsult och en av grundarna av Priest PR, har en plan – att kartlägga och mäta ALLA sandstränder i hela Europa.


I sommar har pr-konsulten Tomas Strand avverkat första etappen: Nordnorge, norra Finland och Sverige.

Låter det ogenomtänkt? Tja, det är själva idén.

Grundaren av Priest PR, Tomas Strand, har ägnat sommaren åt en lite annorlunda semester – för att komma bort från det paketerade, tillrättalagda.

– Jag tänkte mig att det skulle bli som en lite mer aktiv semestertripp. Åka nedcabbat, äta middag... Men det blev ganska hetsigt, jag yogade, åt frukost, planerade resväg, åt, fotade, mätte stränder...

– Och boendet – jag har bott på en enorm massa skitställen. Eftersom jag inte bokade och planerade. Vilket var smart utan att jag förstod det, för det gjorde det här till den starkaste och största upplevelsen i mitt liv.

Under 20 dagar har Tomas Strand letat upp 23 sandstränder i norra Finland, Norge och Sverige.

– Jag träffade människor som kommer att vara vänner för livet. Och jag kom till platser i norra Norge som det borde vara lag på att man måste besöka.

– Insikten kom till mig, att jag jobbar så mycket med paketering, att det blivit ett default-läge, att jag hela tiden tänker på hur saker och ting ska uppfattas utåt. Jag har försökt jobba bort det. Jag vill vara transparent, till exempel på Facebook. Vilket leder till att vänner ibland ringer och frågar hur jag mår...

I sin bil, en nyinköpt Audi S5 cabriolet, har han totalt avverkat nära 600 mil, ända upp till nordligaste Norge. Och hunnit fundera mycket över vardagen på Priest PR hemma i Stockholm, kommunikationsbranschen och ”paketeringen” han dagligen ägnar sig åt i sitt arbete.

– I Nordnorge och i norra Finland finns det inget koncept, inget. Det är som att flyttas 40 år tillbaka i tiden. Skyltfönstren ser förjävliga ut. Men, det finns bara den affären. Och folk går dit när de behöver något. Det är helt behovsstyrt.

– Det var jävligt befriande att slippa de där förbannade koncepten. Jag tror att det genuina – in­ifrån och ut-perspektivet – kommer tillbaka, på bred front. Som det är nu så belönas allt efter hur det uppfattas – inte utifrån hur det är. Det tror jag kommer att ändras.

Varför gör du egentligen det här?

– Idén föddes i Asien, i vintras, i Thailand. Jag gick på en strand – jag går mycket, ett par, tre timmar om dagen, alltid, oavsett väder. Det är vetenskapligt bevisat att man tänker bättre när man går, när trampdynorna masseras så tänker man klarare. Jag känner mig skarpare när jag går.

– Min effektivaste arbetstid är när jag går, inte på kontoret.

– Så, jag går även på semestern, och när jag gick där på stranden så tänkte jag att jag nog ska hyra ut mitt hus på Fårö under sommaren, jag gillar inte crowden, när det blir trångt på Ica...

– Jag började fundera på vad jag gillar, vad jag skulle göra istället för att vara på Fårö. Och kom fram till två saker: att strosa på stränder, och så gillar jag bilar. Jag kom på att jag ska köra nedcabbat längs kustvägar och samla på sandstränder.

– Då gick min paketeringshjärna igång – och jag kom på att jag skulle gå på alla stränder i Europa som är längre än två kilometer.

Oj, det finns ju ganska många?

– Ja, det kanske finns 8 000, jag vet inte, det kanske tar 15 år. Men jag tänkte att ”jag bara gör det”. Jag tycker heller inte om att snacka om grejer som sen inte blir av – så jag gav mig iväg, utan att egentligen planera.

Första steget blev att försöka hitta samtliga stränder i norra Skandinavien på kartor.

– Ja, jag började kolla upp lite vart jag skulle åka, och insåg att ingen förteckning finns över sandstränder i Europa, exakt noll.

Hur gjorde du?

– Jag satt med Googlemaps och följde hela kustremsan, och det var ju ofta svårt att se om det var en sandstrand eller inte, så vissa gånger har jag åkt 80 mil enkel resa på chans.

Något som du förvånades över längs vägen?

– Haha, att alla fördomar blev bekräftade. I norra Norge var alla öppna, trevliga, välkomnande. Hela tiden fick jag jättemycket hjälp.

– I Finland fick jag inte kontakt med en enda finne. Jag försökte på alla sätt, pratade engelska och svenska. Men det var bara tvärstopp.

Hur var själva stränderna då?

– Rätt värdelösa faktiskt,

Så, kommer du fortsätta – och beta av ALLA stränder i Europa?

– Det är ett mål, och något som jag önskar. Men jag ska ta det i etapper. Att göra hela Europa skulle kännas meningsfullt, även om det tar mig lång tid.

– Nästa sommar tar jag södra Norge och Sverige, och kanske Danmark om jag hinner. Och om det fortfarande känns bra efter det så kommer jag att fortsätta.

Vad tänker du att det här projektet ska mynna ut i?

– Det ska sluta i en bok, lite känslan av Jack Kerouacs ”On the road”, fast on the beach istället.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.