Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Jämställdhetsordförande: "Toys 'R' Us julkatalog är pervers"

Publicerad: 14 november 2013, 08:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:56

I Sverige hyllas Top Toy för sina genusneutrala julkataloger. Men i vårt grannland Danmark anklagar politiker svenskarna för att leva i en fantasivärld.


Nyligen kunde Dagens Media berätta att Top Toy, som äger Toys 'R' Us och BR Leksaker, för andra året i rad ger ut en genusneutral julkatalog.

Nytt för i år är att även Danmark och Norge får genusneutrala julkataloger.

Men greppet, att inte dela upp sortimentet i pojk- och flickleksaker, har retat gallfeber på Pia Adelsteen, Dansk Folkepartis "jämställdhetsordförande".

– Jag tycker att det är djupt skrattretande och lite perverst. Alla barn har ett kön från födseln och det är missförstått politiskt korrekt att avbilda pojkar i tjejroller och omvänt, säger Pia Adelsteen till den danska tidningen Metro Express.

För danska TV2 utvecklar hon kritiken.

– Det är underligt när man ser på Sverige och deras könsneutrala förskolor där man inte får säga han och hon. Man försöker ta bort de här könsstereotyperna som de kallar det, istället för att se verkligheten som den är. Man lever i en fantasivärld.

Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen och halvdansk, är inte förvånad över reaktionerna.

– I Danmark finns det en väldigt skruvad syn på det genusarbete som vi gör i Sverige. Precis som många här har en skruvad bild av danskarna, en schablonbild av gubbar som sitter och dricker gammeldansk hela dagarna, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Fördomarna går åt båda hållen och den danska fördomen om oss är att vi är några slags PK-tomtar som gör rent absurda saker. Genuspedagogik på dagis handlar i de allra flesta fall om att bemöta alla barn respektfullt på deras egna förutsättningar. Det finns få exempel på dagis som gjort mer extrema saker än så.

Att reaktionen kommer från just Dansk Folkeparti, Danmarks motsvarighet till Sverigedemokraterna, är inte heller förvånande menar Jens Liljestrand.

– Det är ett parti som inte drar sig för att skruva om verkligheten. Det är ett parti som på alla sätt lever på fördomar, inklusive den här.

Karin Arbsjö, reporter på Sydsvenskans kulturredaktion, håller med.

– Dansk Folkeparti är ett högerpopulistiskt och konservativt parti och att de säger så här är inte så förvånande. Jag tror att det är dumt att dra slutsatsen att det här är en allmän dansk uppfattning, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Men med det sagt så tror jag att man både på den svenska och den danska sidan har använt det andra landet som en skräckbild i jämställdhetsdebatten.

Underblåses de här skräckbilderna av medierna tror du?

– Ja det tror jag absolut. Som statsvetaren Drude Dahlerup skrev i DN nyligen är det mer tacksamt att debattera något som finns i ett annat land även om samma tendenser finns i det egna landet. Det blir enklare så. Samtidigt har flera medier försökt motverka det i år, till exempel har ju Dagens Nyheter och Politiken publicerat samma texter om jämställdhet i båda tidningarna.

Alldeles oavsett vad Dansk Folkeparti tycker är Jan Nyberg, försäljningsdirektör på Top Toy, säker på att bolaget gjort rätt trots att hans leksakskataloger kallas för "perversa".

– Det är inte märkligt att det finns dem som inte tycker om våra kataloger men vi har fått otroligt mycket positiv respons och uppskattning. Och det gäller även i Danmark. Det finns inga som helst tvivel på att vi har gjort helt rätt. Vi har gjort en jättebra julkatalog, säger han till Dagens Media.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev