söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Jagas av Röda Korsets försäkringsbolag

Publicerad: 23 december 2010, 11:14

Efter miljonsvindeln fick Röda Korset fem miljoner kronor av sitt försäkringsbolag. Nu jagar bolaget Johan af Donner – som slår tillbaka.

Ämnen i artikeln:

Röda Korset Johan af DonnerPR

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Den stora svindeln, med den före detta kommunikationschefen Johan af Donner i spetsen kostade välgörenhetsorganisationen sammanlagt 5 miljoner kronor – enligt tingsrättens dom.

Därtill kommer även den förtroendekris som drabbade Röda Korset när skandalen blev känd.

Dagensmedia.se kan idag berätta att Röda Korset ersatts med 5 miljoner kronor av sitt försäkringsbolag Chartis för skadan av Johan af Donners egna belöningssystem.

Nu kräver Chartis i sin tur pengarna från Johan af Donner, samt hans två medhjälpare, i en tvist som har nått domstol.

Johan af Donner avvisar kravet med hänvisning till att tingsrättens dom är överklagad och att hovrätten ännu inte har prövat fallet.

– Jag vill därvid påpeka att skadan inte är prövad och heller inte fastställd i lagakraftvunnen dom, skriver Johan af Donner i sitt bestridande och forsätter:

– Kvar finns det faktum att kravet är skadestånd och att skadeståndet är beroende prövning i underliggande sakfråga. Röda Korset har inte lidigt någon verklig skada och kan därför inte kompenseras.

Malin Barnö på Röda Korsets pressavdelning bekräftar att Röda Korset har kompenserats av försäkringsbolaget.

– Vi har fått ersättning för de reda pengar som vi krävde av Johan af Donner, säger hon.

Hon kan i dag inte svara på vilka konsekvenser det får för den rättsprocess som Röda Korset driver mot Johan af Donner. Röda Korset tilldömdes i tingsrätten ett skadestånd på 5 miljoner kronor. Men domen överklagades och saken ska avgöras i hovrätten.

– Jag kan inte svara på vad det innebär rent tekniskt, det beror även på åklagare och så vidare. Men vi kommer såklart inte att kräva honom på dessa pengar igen. Vi har blivit ersatta av vårt färsäkringsbolag.

Carolina Klint, Sverigechef för Chartis:

– Jag kan inte kommentera detta eftersom det är en pågående juridisk process.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev