Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Jag ropar inte halleluja över elbilarna"

Publicerad: 2 Juli 2009, 09:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:18

Bil Swedens vd Bertil Moldén är i Almedalen för att övertyga politikerna att svensk bilidustri är en framtidsbransch.


Intresseorganisationen Bil Sweden hör som vanligt till de flitigaste lobbyisterna under Almedalsveckan. Så här långt in i veckan har de ännu inte lyckats få samma uppmärksamhet som när de hade med sig den nyligen JKL-anställda före detta statsministern Göran Persson som talesperson 2007.

I år anordnar Bil Sweden ett tiotal seminarier med syfte att övertyga politikerna om att svensk bilindustri är en framtidsbransch, vilket kan tyckas vara en svår utmaning i dessa kristider.

Bertil Moldén, vd på Bil Sweden håller inte med.

– Den som inte tycker att svensk bilindustri är en framtidsbransch är inte påläst. Saab och Volvo är världsledande varumärken inom flera grenar, säger han.

Just nu är det dock övervintring som är strategin för branschen.

– Biltillverkarna kan inte pusha konsumenterna att köpa ny bil nu. De får vänta till köplusten återkommer, vilket den kommer att göra, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

– Däremot är vi besvikna på regeringen som inte vidtar fler åtgärder för att få svenskarna att köpa nya bilar, fortsätter han och drar paralleller till andra länder i Europa där politikerna till exempel har infört skrotpremier för att gynna nybilsförsäljningen.

Bil Sweden lobbar i Almedalen utan pr-byrå och med blygsam budget. Utgifterna består av hyran för lokalerna och biljetter och boende för talarna.

För att säkerställa att budskapet kommer fram har Bil Sweden sett till att bjuda in minst en politiker som gästtalare eller paneldeltagare vid varje seminarium.

Ingen som har besökt Visby under Almedalsveckan har missat elbilarna som åker omkring på gatorna. Svensk Energi är den mest aktiva elbilsförespråkaren, men även biltillverkare som Mitsubishi har med sig en elbil till Almedalen.

Bertil Moldén tycker det är för tidigt att utropa elbilen till lösningen för den krisande bilbranschen.

– Jag hör inte till dem som ropar ”halleluja, köp elbil till hösten”. Just nu handlar det om att övervintra och bearbeta politikerna, Vi efterfrågar långsiktiga spelregler som ger goda förutsättningar att tillverka, importera och sälja bilar i Sverige.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.