fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Jag känner mig ganska lost"

Publicerad: 5 juli 2011, 14:46
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:05

Hovets informationschef Beril Ternert erkänner att Mille Markovic håller honom vaken om natten – och riktar kritik mot ”seriösa” medier som går bort sig i drevet.

Ämnen i artikeln:

HovetUllman PRAlmedalen 2011

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Han har ett av kommunikations-Sveriges svåraste och mest utsatta jobb. Och Bertil Ternerts första tid som informationschef har präglats oerhört mycket av uppgifter i kölvattnet av skandalboken "Den motvillige monarken" samt gangstern Mille Markovic påstådda bilder på kungen i komprometterande situationer.

Det var under Ullman PR och Marknadsföreningen i Stockholms paneldiskussion om mediedrev på tisdagen som Bertil Ternert berättade att han förvånats över medielogiken kring kungahuset.

– Jag har varit med om flera mediedrev i mina tidigare roller. Förut har de bestått i att en journalist grävde fram uppgifter och att andra medier sedan hakade på, sade Bertil Ternert och fortsatte:

– Nu har vi i sju månaders tid en person som heter Mille som hela tiden kommer med utspel. Sedan kommer de seriösa medierna och ställer frågor om saker som vi har svårt att verifiera. I min nya roll känner jag mig ganska lost. Detta är synnerligen svårt att hantera när man inte vet vad som är målet.

Bertil Ternert talade relativt öppet om de problem han upplever i sitt arbete och den utsatthet som han upplever.

– Man blir förlöjligad och utsatt för insinuationer som man inte har blivit tidigare. Jan Scherman kallar mig för hovnarr. Jag försöker göra ett jobb och kungafamiljen försöker göra ett jobb.

Bertil Ternert har fortfarande inte fått se de bilder som Mille Markovic har visat för TV4, Aftonbladet och Expressen.

Ternert kallade Mille för ”denne person som håller mig vaken om nätterna”.

Gång på gång återkom Bertil Ternert till bruket av anonyma källor i bevakningen av kungahuset, som han tycker är problematisk.

– Det måste finnas någon typ av fair play, Jag får frågor från journalister som hänvisar till anonyma källor och jag kontrollerar dessa påståenden. Men jag ser fortfarande att den anonyma källan slår ut informationen.

Morgontidningarna och etermedierna, som själva inte lägger så stora resurser på bevakning av kungahuset men ändå vill skriva när det hettar till, fick kritik av Bertil Ternert.

– Jag har stor respekt för det journalistiska arbetet. Men de som kommer efter, när drevet går, har ofta ingen kompetens. De som kommer i kön är de farligaste, sade han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev