Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Ingvar Kamprad: "Vi är öppna"

Publicerad: 27 Januari 2011, 06:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:23

Efter Uppdrag gransknings anklagelser om att Ingvar Kamprad försöker smita från skatten svarar nu företagsledaren på kritiken.


Ämnen i artikeln:

IkeaUppdrag GranskningSVTIngvar Kamprad

Det var i gårdagens Uppdrag granskning som Ikeas grundare Ingvar Kamprad anklagades för att ha gömt över hundra miljarder kronor i den hemliga stiftelsen Interogo Foundation i Lichtenstein.

Uppdrag granskning menar också att Ingvar Kamprad har ljugit om sin kontroll över Ikea.

Direkt efter programmet valde Ikea och Ingvar Kamprad att gå ut i ett öppet brev på sin sajt och svara på kritiken.

Bland annat skriver Ingvar Kamprad att: " Mitt huvudsakliga intresse var att säkra att IKEA skulle kunna fortsätta att verka med samma mål och värderingar som jag hade upplevt vara receptet för IKEAs framgång – även efter jag personligen släppt kontrollen eller gått bort. Detta kunde bäst uppnås med stiftelsestrukturen."

Angående skatter skriver han att: " Våra verksamheter följer alla relevanta lagar och regler och skatt betalas i enlighet med dessa. Däremot har vi alltid sett skatter som en kostnad, precis som vilken annan kostnad som helst som följer med när man gör affärer. En optimerad skattestruktur ger oss flexibilitet att använda våra medel, som redan har beskattats på en marknad, för att utveckla affärerna på andra marknader utan den extra bördan som dubbelbeskattning innebär."

Samtidigt bekräftar Ingvar Kamprad Uppdrag gransknings uppgifterna om att att Interogo Foundation kontrolleras av honom själv samt hans familj.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.