Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"I Vitryssland skrattar man åt det"

Publicerad: 10 Augusti 2012, 08:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:15

En av veckans stora snackisar har varit Studio Totals nallekupp och att Sveriges ambassadör i Vitryssland har utvisats. Nu talar Studio Totals grundare Tomas Mazetti ut om den senaste tidens händelser.


Under den gångna veckan har Studio Totals så kallade nallekupp blivit väldigt omskriven i medierna. Bland annat ska nallekuppen delvis ha legat bakom Vitryssland beslut att utvisa den svenska ambassadören.

Studio Totals grundare Tomas Mazetti säger dock att det inte finns några som helst kopplingar mellan byrån och ambassaden.

– Det finns inga sådana kopplingar. Det här är Lukasjenkos desperata sätt att lägga skulden på någon annan eftersom vi är för små. Det var förnedrande för dem att vi kunde ta oss igenom deras luftförsvar, så då anklagar de Sverige som nation, säger han.

Att de svenska medierna ändå har rapporterat så mycket om det hela tror Tomas Mazetti beror på att de är ovana att handskas med Lukasjenkos uttalanden.

– Jag tror inte att någon tror på det egentligen. I Sverige är vi ovana vid hur Lukasjenko agerar. I Vitryssland skrattar man bara åt det. Lukasjenko är en ledare som bara slänger ur sig bisarra obegripligheter. Han låtsas ha full kontroll.

Vad anser ni om att ännu fler journalister blivit gripna på grund av nallekuppen den senaste tiden?

– Det handlar om journalister som i sin tur har stöttat nallekuppen. De har skrivit om den journalist som först publicerade bilderna på nallarna. Nästa steg är kanske att folk blir fängslade för att de skriver om att dessa personer skrivit om det.

Förstod ni att nallekuppen skulle få sådana här långtgående konsekvenser?

– Det är svårt att säga. Vi ville störa Lukasjenko, få honom att inse att han inte kan göra det han gör. Det är klart att vi hoppades på resultat, men jag tror inte vi har sett hälften av vad som ska komma.

Ni blev tidigare inbjudna av KGB, hur ser ni på den inbjudan?

– Det finns en inbjudan på deras hemsida på ryska, men den är för vag, så vi väntar på en officiell inbjudan.

Ni har ju gått ut i ett öppet brev och bett om en inbjudan, skulle ni åka om en officiell inbjudan kom?

– Reportrar Utan Gränser klassar ändå Vitryssland som en av de mest auktoritära länderna. Vi är beredda att komma till Minsk, men som vi sa tidigare så vill vi ha immunitet. Så vi får se, det går inte att svara på just nu.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.