Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hovet om kungens reporterhån: "Det är svårt med humor"

Publicerad: 6 september 2013, 13:39
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:33

Kungen får massiv kritik efter sitt hånfulla bemötande mot Sveriges Radios reporter. Men enligt hovets informationschef försökte kungen bara vara lite rolig.

Ämnen i artikeln:

HovetExpressenSveriges RadioSVTAftonbladet

DT

Dante Thomsen


I tisdags var kung Carl XVI Gustaf på länsbesök i Östergötland. För journalisterna på plats var representationsresan dock föga intressant.

Istället ville alla ställa frågor om prinsessan Madeleines graviditet. En nyhet som slog ned som en bomb samma dag.

Bland annat intervjuades kungen av SVT och SR. Något som gjorde Hans majestät märkbart irriterad. Särskilt störde han sig på en reporter från SR Åtvidaberg, som råkade staka sig på frågan "Hur det känns att bli morfar?".

– Oj, oj vad upphetsad jag blir!, svarade kungen hånfullt.

Under veckan har kungen, som flera gånger tidigare sågats för sitt beteende gentemot medierna, fått hård kritik.

En av de mest kritiska rösterna är Expressens ledarskribent Eric Erfors:

" Detta är inget annat än överklassarrogans - helt i enlighet med den internatskoleanda vi i dagarna har fått lära oss mer om", skriver Eric Erfors i en krönika som publicerades i morse.

Eric Erfors poängterar att reportrar både kan vara pest och pina för kungen men att det ingår i jobbet att uppträda korrekt.

" Efter 40 år på jobbet borde Sveriges statschef ha lärt sig dessa grundläggande och egentligen inte så svåra, ska vi säga, etikettsregler. I stället uppträder han så pinsamt att vi är många undersåtar som famlar efter en kudde i tv-soffan. Kungen borde, på ren Anders Björckska, veta hut. Sur och bitter över olika publiceringar? Möjligen, men det rättfärdigar inte hans översittarattityd, hans raljerande ton och vuxenmobbande av olika journalister", skriver han.

När Dagens Media når hovets informationschef Bertil Ternert, som också får sig en rejäl känga i krönikan, tillbakavisar han dock kritiken.

– Jag förstår vad Eric säger men han förstår inte vad jag säger. Vi pratar förbi varandra, säger Bertil Ternert till Dagens Media.

Enligt honom handlar det hela om ett missförstånd – kungen försökte bara vara rolig.

– Jag uppfattar det som att kungen har försökt skoja och skämta och på det sättet besvara frågan.

Du får ju också ganska hård kritik i krönikan och Eric Erfors insinuerar att du borde få sparken, vad tycker du om det?

– Det ligger väl i saken att även vi på informationsavdelningen blir granskade av medierna. Han får självklart ha synpunkter på hur jag sköter mitt jobb, det har jag respekt för. Jag tycker att han sköter sitt jobb bra.

Är kungen rädd för känsliga frågor?

– Nej, men när kungen är ute i regionerna lokalt så är det fokus på det som händer här och nu. När man samlar alla på stora torget i respektive stad med avsikten att prata om länet och kommunens utveckling blir det ibland en krock när det kommer en fråga som kungen inte hade förvänat sig. Just den här frågan får man väl självklart vara beredd på men i sammanhanget blir det ibland lite konstigt.

Men ska inte kungen alltid klara av att svara på de här frågorna?

– Jo och det försökte han ju göra genom att skoja.

Tycker du att medierna dömer kungen för hårt?

– Ja, humor är alltid en svår avvägning men min uppfattning är att han försökte skoja. Det fanns inte mycket mer att kommentera och drottningen hade ju redan sagt att de hade varit lyckliga.

Borde kungen veta hut?

– Det är Eric Erfors sätt att dramatisera det hela. Så stort tror jag inte att man ska göra det här.

Är det läge att skicka Hans majestät på medieträning?

– Det är sådant som jag inte vill kommentera. Jag försöker bara förklara varför kungen svarar på vissa sätt.

Trivs kungen med sitt jobb eller är han trött på det?

– Jämför med om det här skulle ha handlat om en kvartalsrapport i ett börsbolag. Då är alla frågor relaterade till kvartalsrapporten men om det kommer frågor på någonting som vd:ns dotter har gjort blir det lite udda.

Men kungen är ju statschef, är inte det en annan sak?

– Självklart och vi förstår så klart att journalister alltid har rätt att ställa vilka frågor de vill. Det ska vi inte värdera. Men bjuder man in till en viss typ av möte kan det bli fel ibland.

Vänder ni blad nu?

– Så vill jag inte formulera mig. Jag har försökt förklara att kungen skämtade och det är det jag kan bidra med.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev