Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Hovet: ”Kungaparet recenserar inte Stieg Larsson”

Publicerad: 6 Maj 2011, 11:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:11

Hovets informationschef kommenterar deckar-debaclet som kungaparet hamnat i – och efterlyser att fler tidningar ska välja att följa statsbesöken på plats.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Det svenska kungaparet är just nu på plats i Polen för ett flera dagar långt statsbesök.

Igår, torsdag, publicerade Aftonbladet nyheten. ”Kungen & Silvia sågar Stieg Larsson”. En nyhet som även prydde Aftonbladets löpsedel.

Artikeln i fråga refererar till den polska tidningen Gazeta Wyborcza – och gör gällande att Kungen blev ”bekymrad” när Millennium-böckerna, som har blivit mycket populära i Polen, kommer på tal.

– Jag är mycket förvånad över att böckerna blivit en sådan succé. Kanske är det för att Sverige aldrig har associerats med en sådan kriminell värld som Larsson skriver om. Jag är inte glad över det, ska Kungen ha sagt till Gazeta Wyborcza.

Expressen kontrade genom att skicka sin reporter Fredrik Sjöshult till Polen.

Och i dag publicerar Expressen en artikel där kungaparet istället hyllar Stieg Larssons böcker.

– Jag har läst böckerna och tycker att de är jättebra, säger Kungen till Expressen.

Även Aftonbladet följer i sin tur upp gårdagens artikel. Under rubriken ”Silvias nya deckar-känga” får läsarna veta att drottningen – inför polska studenter – riktade ”ny kritik – mot hela den svenska deckargengren”.

När dagensmedia.se når hovets informationschef Bertil Ternert sitter han på en buss i den korteg som transporterar kungaparet vidare på deras statsbesök.

Han vill förtydliga att kungaparet inte menat att recensera Stieg Larssons författarskap.

– Jag kan beklaga att tidningarna inte själva kommer och följer statsbesöken på plats. Då är det lättare att få en helhetsbild, säger han och fortsätter:

– Det är ganska ofta som jag pratar med journalister i Sveriges som har fått lösryckta citat som tas ur sitt sammanhang.

Bertil Ternert berättar vidare om bakgrunden till ”Silvias nya deckar-känga”.

– Igår besökte kungaparet en högskola i Polen där man studerar svenska. Svenska deckare är på tapeten i Polen och drottningen sade klart och tydligt att hon ser ett varmare Sverige än det som skildras i Stieg Larssons böcker. Men det är ingen recension av Stieg Larsson i allmänhet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.