"Hoppas förtroendet finns kvar"

2012-04-19 08:15  

Igår hängdes Teliasonera ut av SVT:s ”Uppdrag Granskning” som diktaturernas lydiga redskap. Men redan innan programmet sändes gick Teliasoneras krishanteringsapparat för högtryck.

Dagen innan Uppdrag Granskning skulle sändas gick Teliasonera ut med ett pressmeddelande där de berättade att de granskats av SVT, vad programmet skulle handla om, och gav sin syn på saken.

Att få första ordet är inte detsamma som att få det sista, men att ha en proaktiv hållning vid granskning är ett grepp som allt fler företag har börjat använda. Tidigare har till exempel Carema och Falck gjort samma sak.

– Vid den här tidpunkten hade vi börjat få en mängd olika mediefrågor och det allra lättaste sättet att klargöra vår ståndpunkt var att formulera den i ett pressmeddelande, säger Thomas Jönsson, chef för extern kommunikation på Telia Sonera.

Under gårdagen hade Teliasoneras presstjänst fullt upp.

– Vi besvarade mediefrågor från klockan sex på morgonen till halv tio på kvällen då vår vd Lars Nyberg var med i Aktuellt.

Hur Teliasonera går vidare med kommunikationen kring frågan, eller ens om de gör det, är inte klart.

– Det är för tidigt att säga. Programmet sändes i går men vi kommer fortsätta att vara öppna, som vi varit under hela den här processen. Det är inte en strategi utan en filosofi, säger Thomas Jönsson.

Han fortsätter:

– Vi kommer att vara öppna mot media och svara på deras frågor, vi kommer att vara öppna internt och vi kommer att vara öppna mot våra kunder och svara dem i alla de kanaler som står till buds.

Hur har den här rapporteringen påverkat Teliasoneras varumärke?

– Just nu är det en stor mediepublicitet men jag hoppas och tror att om vi visar att vi tar de här frågorna på allvar, vilket vi gör, så finns det grundläggande förtroendet för oss kvar.

Henrik Widell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt