Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Hårdrocksbröder förlorar namnstrid

Publicerad: 18 juli 2013, 06:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:39

Ett hårdrocksspelande tvillingpar förlorar varumärkesstriden med produktionsbolaget bakom "Mammas pojkar".


På juldagen förra året hade hårdrockskomedin "Mammas Pojkar" premiär. Inspirationen till filmen hade regissören Ulf Malmros hämtat från en rad reklamfilmer och dokumentärer om tvillingparet Per och Erik Gustafsson som uppträder under artistnamnet Bröderna hårdrock.

När Ulf Malmros skulle döpa filmen, i vilken bröderna spelas av Björn Starrin och Johan Östling, ville han kalla den "Bröderna hårdrock" och ansökte om patent för namnet hos Patent- och registreringsverket, PRV.

De verkliga Bröderna hårdrock gillade dock inte namnvalet och protesterade till PRV. I besvärsyttrandet skrev bröderna att att de deras namn var väl inarbetat och att de kommit att bli Bröderna hårdrock med hela svenska folket.

Ulf Malmros och produktionsbolaget Bob Film valde då att byta namn på filmen till "Mammas pojkar".

Först ett halvår efter att filmen haft premiär kom beslutet från PRV som finner att filmbolaget får behålla innehavet av namnet Bröderna hårdrock.

Beslutet motiveras bland annat med att bevisningen för att Bröderna hårdrock skulle ha blivit ett inarbetat varumärke tidigare eller ha registrerats i ond tro av filmbolaget inte räcker.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.