Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Hård kritik mot regeringens krishantering

Publicerad: 13 December 2010, 04:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:28

Oppositionen till attack mot utrikesminister Carl Bildts twittrande. "Självklart ska inte information till allmänheten om terrordåd och bombsprängningar i Stockholm gå via nån jävla Twittersida", säger socialdemokraten Håkan Juholt.


De två bomberna detonerade i Stockholm på lördagseftermiddagen. Det första uttalandet från regeringen om dådet kom ett antal timmar senare - på mikrobloggen Twitter.

"Most worrying attempt at terrorist attack in crowded part of central Stockholm. Failed -- but could have been truly catastrophic", skrev utrikesminister Carl Bildt på Twitter vid midnatt, natten mellan lördag och söndag.

Kommentaren snappades direkt upp av medier både i Sverige och utlandet - och tolkades, av många, som att regeringen bekräftat att det rörde sig om en terrorattack.

Men ett offentligt uttalande från statsminister Fredrik Reinfeldt skulle inte komma förrän klockan 12.30 på söndagen.

– Det var först i dag som säkerhetspolis och åklagare bekräftade att man betraktar detta som ett misstänkt terroristbrott, sade Fredrik Reinfeldt till TV4, om varför det tog så pass lång tid.

Socialdemokraten Håkan Juholt, ordförande i försvarsutskottet, är mycket kritisk till att det gick tio timmar mellan Carl Bildts "skvaller" och regeringens första kommentarer.

- Jag tycker det här är ovärdigt. Många människor är oroliga. Vi är inte vana vid att det sprängs bomber i Stockholm, regeringen måste ta folks oro på allvar och Bildt kan inte hålla på med sin lekstuga, han är inte vuxen uppgiften, säger han till Expressen.

Om Carl Bildt och regeringen visste att det handlade om ett terrordåd redan på natten borde medborgarna informerats omedelbart, anser Håkan Juholt.

- Gissade utrikesministern, då kan man bara ta sig för pannan. Om inte Reinfeldt kan förklara detta då har han en kris som är ohanterlig… Så fort man fått information från polisen ska den politiska ledningen informera landet. Får de ingen information ska de hålla tyst, fortsätter Håkan Juholt.

På frågan från TV4 om utrikesministerns twittrande svarade Fredrik Reinfeldt:

– Svenska folket känner Carl Bildt som en mycket närvarande  utrikesminister men det är på mig det ankommer att nu på förmiddagen ge regeringens samlade kommentarer.

Senare på söndagen raderades Carl Bildts tweet från natten.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.