Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Här är Springtimes miljonfakturor

Publicerad: 26 Augusti 2009, 12:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Springtime lade ned 447,5 arbetstimmar till ett värde av 1,5 miljoner kronor på fallet Maths O Sundqvist.


Dagensmedia.se kunde tidigare i dag avslöja att pr-byrån Springtime fick gå till rätten för att få betalt för utfört arbete för finansmannen Maths O Sundqvist.

Dagensmedia.se har granskat Springtimes fakturor och kan nu berätta i detalj hur härvan uppstod.

Springtimes vice vd Mats Hedberg blev den 6 februari kontaktad av finansmannen Maths O Sundqvist. Han hade då fortfarande kontroll över sitt livsverk, fastighetskoncernen Skrindan.

De kom överens om att Springtime skulle hjälpa Maths O Sundqvist, som vid tidpunkten utkämpade en offentlig strid med Carnegie om Skrindan i kölvattnet av de miljardlån som bidrog till Carnegies fall, med medierådgivning.

Enligt Springtimes stämningsansökan hjälpte byrån sedan till vid ett stort antal sammanträden, intervjuer och andra kontakter med journalister.

Konsulthjälpen fakturerades Skrindan i tre omgångar:

• 327.500 kronor skulle betalas senast 8 mars.

• 394.750 kronor skulle betalas senast 18 mars.

• 710.438 kronor skulle betalas senast 26 mars.

Sammanlagt uppgick Springtimes krav på Skrindan till 1.432.688 kronor, plus 22 procents dröjsmålsränta. Hela beloppet gäller medierådgivning.

Enligt de tre fakturorna lade Springtime ned 447,5 arbetstimmar på fallet Maths O Sundqvist, som fick betala en timtaxa på 700-3000 kronor. Men fakturorna betaldes aldrig efter att Maths O Sundqvist förlorat spelet om Skrindan.

Carnegie, som tidigare hotat sälja Skrindan på auktion, nådde i mars ett uppgörelse med Maths O Sundkvist. Bland annat skrevs hans miljardskuld till Carnegie av mot att Carnegie tog över ägandet i Skrindan.

Formellt övergick ägandet av Skrindan från Maths O Sundqvists bolag Moose Förvaltning AB till Carniegies bolag Valot Invest Sweden AB den 24 mars i år, enligt stämningsansökan.

Carnegie hade i sin tur hade tidigare tagits över av staten, bland annat på grund av den ekonomsiska kris som utbröt inom bolaget då det upptäcktes att Maths O Sundqvists miljardlån inte skulle kunna betalas tillbaka.

Springtime ska då ha fått beskedet att de inte skulle få betalt för sitt arbete då den nya ledningen ansåg att fakturorna var kopplade till Maths O Sundqvist personligen. I mitten av juli lämnade Springtime in sin stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Altor Fund och Bure Equity köpte i maj Carniegie från staten, som ägt banken via Riksgälden. Enligt Mats Hedberg, vice vd på Springtime, gick den nya ledningen sedermera med på att betala fakturorna varpå tvisten är löst.

– Det är klart att det känns skönt att få betalt för ett jobb, som vi dessutom är stolta över på Springtime. Även om det var trist att behöva ägna tid åt juridiska processer, sade han tidigare idag till Dagensmedia.se.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.