Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Han har Mediesveriges lägsta förtroende

Publicerad: 12 Mars 2012, 14:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:30

Listan över vilka mediepersonligheter svenska folket har störst förtroende för är ingen rolig läsning för kvällspressen. Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, placerar sig sist och näst sist kommer Aftonbladets Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSVTThomas MattssonAftonbladet

I Medieakademins Förtroendebarometer framkommer att det är inom public service man ska jobba om man vill vinna svenska folkets förtroende. De sex mest betrodda mediepersonlighterna jobbar alla antingen på SVT eller SR.

Allra högst förtroende har Aktuellts Anna Hedenmo, som 59 procent av de svarande i undersökningen har stort förtroende för. Det ger ett förtroendeindex på 52 i undersökningen.

Lägst förtroende har Thomas Mattsson. Bara 12 procent har stort förtroende för Expressens chefredaktör, vilket ger en förtroendeindex på -31.

Näst sämst placeras sig Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, som 16 procent av svenskarna har stort förtroende för, vilket ger ett förtroendeindex på -24.

Thomas Mattsson säger till dagensmedia.se:

– Jag hörde inte när den här enkäten presenterades, jag intervjuades av Sveriges Radio då, men jag såg den på Twitter och den återspeglar säkert den varumärkesenkät som också drogs och där TV3 och Aftonbladet kom sist. Om Expressen hade varit ett svarsalternativ hade vi säkert också placerats i bottenskiktet, det är ju så det brukar se ut när man ber publiken svara på frågor. Men när man istället jämför aktiva medieval så visar det ju sig att Aftonbladet och Expressen har den största läsningen både i print och på nätet, och det är ju den viktiga förtroendemätningen.

Han lägger inte alltför stor vikt vid att han som person pekas ut som minst pålitlig bland svenska medieprofiler:

– När det gäller personlistor så får man väl, lite humoristiskt, antingen se det som smickrande att vara i bottenskiktet med namn som Cristina Stenbeck och Janne Scherman. Eller så kan man gissa att det också här är varumärken, som kommersiella tv-kanaler och lösnummersålda tidningar, som man svarar på. Jag tvivlar lite på att vanligt folk skulle veta vem jag är och ha en riktig uppfattning om vilka frågor jag driver.

Han fortsätter:

– Listor och omröstningar är kul läsning, men jag har ju redan tidigare bloggat om att de nog ska tolkas med viss försiktighet. Enligt Fokus makthavarlista är jag den mest inflytelserika mediechefen, enligt DSM är jag Sveriges elfte mäktigaste opinonsbildare – och enligt Förtroendebarometern har jag alltså lägst förtroende… Snacka om berättande som berör!

Förtroendebarometern är framtagen av Sifo på uppdrag av Medieakademin. Undersökningen består av 1017 nätenkäter som besvarades under perioden 8-14 februari 2012.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.